Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

mediji otkrivaju

Detalji o Abramovičevom stanju: “Satima je bio bez vida, prije sastanka jeo čokoladu”

roman-abramovic

“Tri muškarca koja su osjetila simptome konzumirali su samo čokoladu i vodu satima prije nego što su se simptomi pojavili. Četvrti član tima koji je konzumirao vodu i čokoladu nije imao simptome”, napisao je Bellingcat

Ruski oligarh Roman Abramovič i ukrajinski mirovni pregovarači imali su simptome trovanja nakon što su se susreli u Kijevu ranije ovog mjeseca.

Abramovič se početkom marta, dok je sudjelovao u neformalnim mirovnim pregovorima u Kijevu, počeo osjećati loše, rekao je izvor za The Guardian. Ukrajinski zastupnik Rustem Umerov također je učestvovao u pregovorima, a oni su kasnije iz Ukrajine otišli u Poljsku te potom odletjeli u Istanbul, gdje su dobili liječničku pomoć.

Crvene oči, ljuštenje kože na licu i rukama

“Bilo je to tokom njegovog prvog putovanja u Kijev. Roman je izgubio vid na nekoliko sati. U Turskoj su liječeni u klinici, zajedno s Rustemom”, rekao je izvor.

Nakon sastanka u glavnom gradu Ukrajine, Abramovič, koji je putovao između Moskve, Lavova i drugih pregovaračkih mjesta, kao i najmanje dva viša člana ukrajinskog pregovaračkog tima razvili su simptome koji uključuju crvene oči, stalno i bolno suzenje te ljuštenje kože na licu i rukama, prenosi WSJ.

Izjave Guardianovog izvora se slažu s tvrdnjama o potencijalnom trovanju o kojima su prvi izvijestili The Wall Street Journal i časopis za istraživačko novinarstvo Bellingcat.

Jeli su čokoladu i pili vodu

“Bellingcat može potvrditi da su tri člana izaslanstva koja su učestvovala na mirovnim pregovorima između Ukrajine i Rusije u noći s 3. na 4. marta 2022. doživjela simptome koji su u skladu s hemijskim trovanjem. Jedna od žrtava bio je ruski poduzetnik Roman Abramovič”, piše Bellingcat.

Bellingcat je rekao da simptomi uključuju upalu očiju i kože te prodornu bol u očima.

“Tri muškarca koja su osjetila simptome konzumirali su samo čokoladu i vodu satima prije nego što su se simptomi pojavili. Četvrti član tima koji je konzumirao vodu i čokoladu nije imao simptome”, napisao je Bellingcat.

“Na temelju daljinskih pregleda i pregleda na licu mjesta stručnjaci su zaključili da su simptomi najvjerovatnije posljedica trovanja neutvrđenim hemijskim oružjem”, piše Bellingcat.

Abramovič se vratio na pregovore

Abramovičevo se stanje poboljšalo i kasnije se vratio u Kijev kako bi sudjelovao u još jednoj rundi pregovora, rekao je izvor.

Da je Abramovič iskusio simptome trovanja potvrdio je danas i njegov glasnogovornik, ali nije otkrio više informacija.

Ni ukrajinska vlada nije otkrila više detalja. “Trenutno ima puno nagađanja i preporučujemo da pratite samo službene informacije”, rekao je glasnogovornik ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog.

Abramovič i ukrajinski pregovarači se oporavljaju i životi im nisu ugroženi.

Otrovali ih tvrdolinijaši iz Moskve?

Kako piše WSJ, za trovanje se krivi tvrdolinijaše iz Moskve koji su željeli minirati mirovne pregovore.

Roman Abramovič, već se spominjalo, učestvovao je na mirovnim pregovorima kao posrednik između zaraćenih strana. Navodno je osobno odnio poruku koju je Zelenskij uputio Putinu.

Abramovič je, kao i većina oligarha, završio pod sankcijama. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij, kako je objavljeno prije pet dana, zamolio je predsjednika Joea Bidena u telefonskom razgovoru da ne nameće sankcije ruskom oligarhu Romanu Abramoviču jer bi se mogao pokazati kao koristan posrednik u mirovnim pregovorima s Moskvom.

Kao rezultat toga Bijela kuća uvjerila je ministarstvo finansija da ne nastavi s planovima da uvede sankcije Abramoviču, navode izvori upoznati sa situacijom.

Četvrti krug pregovora između službenih ruskih i ukrajinskih delegacija trebao bi započeti sutra u Istanbulu.