Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Detalji o ubistvu ruskog ambasadora

turska – ubistvo – ruski ambasador

Uglađen i odjeven u fino odijelo s kravatom utopio se s ostalim gostima u galeriji na otvaranju izložbe fotografija u četvrti punoj luksuznih hotela i ambasada u Ankari.

No za razliku od ostalih uzvanika, Mevlut Mert Altintas, policajac koji je ubio ruskog ambasadora u Turskoj i ranio još troje ljudi, mogao je proći s vatrenim oružjem detektor metala na ulazu bez problema. Zaštitarima je pokazao policijsku značku i slobodno ušao.

Hurriyet daily piše kako je Altintas odsjeo je u obližnjem hotelu gdje je pripremao napad.

Prvi od njegovih nekoliko pucnjeva bio je direktno u leđa Andreja Karlova (62) dok je držao govor na otvorenju izložbe o seriji fotografija o njegovoj domovini pod nazivom “Rusija u očima Turaka”. Ambasador je pao na pod.

Tursko ministarstvo unutrašnjih poslova potvrdilo je da je 22-godišnji Altintas ubijen.

Altintas je rođen 1994. u gradu Soke u regiji Ajdin na zapadu Turske gdje je pohađao policijsku akademiju. Policajac je bio dvije i pol godine i bio je pripadnik interventne policije u Ankari. Ne zna se je li bio na dužnosti kada je ubio ambasadora. Turska policija zadržala je sedmero ljudi u pritvoru, a među njima su Altintasov otac, majka, sestra, još troje rođaka i njegov cimer iz Ankare.

Još uvijek nije poznat tačan motiv napada, no u galeriji je bilo mnoštvo reportera i Altintas je znao da će njegov pohod biti snimljen.

Nakon što je ispalio nekoliko metaka uzviknuo je ‘Alahu akbar! Ne zaboravite Alep! Ne zaboravite Siriju! Samo smrt me može maknuti odavde. Svako ko je sudjelovao u ovoj represiji će jedan po jedan platiti za to – kazao je.

Turski dužnosnici kazali su kako provjeravaju je li Altintas imao veze s pokretom FETO (Hizmet) Fethullaha Gulena kojeg Turska krivi za izazivanje puča ranije ove godine.

Također, oni koji su ga poznavali tvrde da je aktivno sudjelovao u Erdoganovoj AKP stranci, no kako bi mogao biti povezan i s ogrankom Al-Qa'ide, terorističkom organizacijom Al Nusra Front.

Ministarstvo unutrašnjih poslova nije objavilo kako je Altintas ubijen no fotograf koji je snimio čitav incident kazao je da je poginuo u međusobnoj pucnjavi sa specijalnom policijom koja je trajala oko 15 minuta.

– Kada sam se vratio u ured da editiram fotografije, bio sam šokiran kad sam shvatio da je ubica stajao iza ambasadora koji je držao govor. Poput prijatelja ili tjelohranitelja – komentirao je fotograf Associated Pressa Burhan Ozbilici.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov kazao je kako grupa ruskih istražitelja prema dogovoru Erdogana i Putina putuje u Tursku kako bi istražili ubistvo.