Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
BiH

Zasjeda Parlament FBiH, poslanici razmatraju predloženi budžet za 2017.

20/12/2016

U toku je zasjedanje Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine.

Prvo je okončana jedna od ranije započetih redovnih sjednica u čijem je preostalom dnevnom redu odbačen predloženi federalni zakon o osiguranju, a ubrzo potom otvorena nova, vanredna sjednica, na kojoj će poslanici razmotriti predloženi budžet FBiH za 2017. godinu.

Budžet je predložila Federalna vlada u iznosu od 2.747.628.075 KM. To je za šest posto više u odnosu na ovogodišnji.

Dom naroda je odobrio budžet na vanrednoj sjednici održanoj 15. decembra, ali nije pristao na hitni postupak, koji je predlagala Federalna vlada, već je tekst razmotrio u formi nacrta da bi delegati mogli predlagati korekcije, odnosno amandmane, kako je obrazloženo. U raspravi je tada najviše primjedbi bilo povodom umanjenja u odnosu na ovogodišnju budžetsku stavku za pomoć federalnog nivoa kantonima.

Federalni premijer Fadil Novalić, obrazlažući budžet Domu naroda, između ostalog je kazao da je rađen s velikom odgovornošću i uz uvažavanje zahtjeva budžetskih korisnika, ali ipak vodeći se restriktivnom fiskalnom politikom.

U narednom periodu je neophodno staviti naglasak na smanjivanje deficita i javne potrošnje te smanjenje rasta duga, posebno vanjskog, rekao je između ostalog premijer.

Komentari