BiH

Akcija “Pravda”: Ponovo određen pritvor Aliji Delimustafiću i ostalima

20/12/2016

Kantonalni sud Sarajevo produžio je pritvor za dva mjeseca bivšem ministru unutrašnjih poslova Republike BiH Aliji Delimustafiću, te Jusufu Škrijelju, Suadi Hadžić i Lejli Cerić, uhapšenima u akciji “Pravda”.

Aliji Delimustafiću, Škrijelju, Hadžiću i Ceriću je Vijeće Kantonalnog suda prije desetak dana ukinulo pritvor u kojem su se nalazili od početka novembra, kada su policijske agencije, po nalogu Kantonalnog tužilaštva, započele realizaciju akcije “Pravda”.

Tužilaštvo je tada produženje pritvora zatražilo za dva mjeseca, ali je Kantonalni sud taj prijedlog odbio i osumnjičene pustio na slobodu. Vrhovni sud Federacije BiH je uvažio žalbu Tužilaštva, te predmet na ponovno odlučivanje vratio Kantonalnom sudu, koji je osumnjičenima produžio pritvor.

Tužilaštvo Aliju Delimustafića i ostale sumnjiči za pripadnost organizovanoj kriminalnoj grupi koja je nezakonito knjižila te vršila kupoprodaju nekretnina na području Kantona Sarajevo. Pored Alije Delimustafića, u ovoj akcije je uhapšeno 19 osoba, a prema navodima Tužilaštva, istraga za ova djela se vodi protiv više desetaka osoba.

Kantonalni sud je ranije za još dva mjeseca produžio pritvor pritvor Izetu Musiću, Alijinom bratu Mirsadu Delimustafiću i Zoranu Lončaru, dok je za bivšom sutkinjom sarajevskog Općinskog suda Lejlom Fazlagić raspisana potjernica. Tužilaštvo je nedavno uputilo prijedlog Ministarstvu pravde BiH da upute zamolnicu Hrvatskoj za njenim izručenjem.

Komentari