Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Mobilna aplikacija s preporukama za borbu protiv zagađenosti zraka

BiH

FNA_41786

Udruženje građana ”Eko akcija” izradilo je mobilnu aplikaciju koja pokazuje nivo zagađenosti zraka u nekoliko bh. gradova i preporuke korisnicima.

Aplikaciju su izradili uz podršku Fondacije ”Heinrich Böll”, a dostupna je na linku: zrak.ekoakcija.org/mobilna.

Uime ”Eko akcije” Anes Podić na brifingu za novinare u vezi s problematikom zagađenja zraka u bh. gradovima kazao je da je ovo njihov doprinos dok ne dođe do konačnog rješenja problema.

Prema podacima kojima raspolaže u Sarajevu je danas u podne zrak bio vrlo nezdrav, u Tuzli nezdrav za osjetljive, u Zenici nezdrav, a u Lukavcu umjereno zagađen.

Naglasio je da je zrak mnogo zagađeniji nego prošle godine, ali da je suhlji i da je manje prirodne magle što stvara osjećaj da je situacija stabilnija.

Predstavnica Grupe ”Za čist zrak” iz Tuzle Džemila Agić istakla je da se moraju definirati nadležnosti i da se moraju prozvati odgovorni za zagađenje zraka te da se tek tada može početi s rješavanjem problema.

Kaže da je Grupa tokom čitave godine imala aktivnosti, da su napravili određene pomake, ali da nisu postigli ni blizu dovoljnog.

– Privukli smo pažnju međunarodnih organizacija, medija, ali ne i institucija koje mogu doprinijeti smanjenu zagađenosti zraka u Tuzli – naglasila je Agić.

Predsjednik Regionalnog centra za obrazovanje i informisanje iz održivog razvoja za jugoistočnu Evropu (REIC) Azrudin Husika problem vidi u generalnom predstavljanju stanja zagađenosti zraka. Tako je, po njegovim riječima, na području Kantona Sarajevo u većem dijelu zrak čist, ali je u Sarajevu, gdje živi najviše stanovnika, on katastrofalan.

Brifingu su prisustvovali predstavnici Udruženja građana ”Eko akcija”, REICA-a, tuzlanskog Centra za ekologiju i energiju, ”Savjeta za zelenu gradnju” te Grupe građana ”Za čist zrak”, a na poziv Fondacije ”Heinrich Böll”.