Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Snimljen nepoznat zvuk u najdubljem dijelu okeana

kit

Nakon mjeseci razmišljanja i špekulacija, tačnije nakon gotovo dvije godine istraživanja, naučnici su napokon identificirali otkud potječe jezivi zvuk iz najdubljih dijelova okeana.

Naime, prije dvije godine su robotske podmornice u Marijanskoj brazdi, dubokoj oko 11 kilometara, zabilježile neobičan zvuk u trajanju od 3 i pol sekunde.

Istraživači sada kažu da je riječ o potpuno novoj vrsti kitova usana koji nikad prije nisu zabilježeni.

Naučnike sada zanima i što znači takva komunikacija.

Sharon Nieukirk s oregonskog univerziteta kaže da je zov kitova potpuno različit od sviju ostalih do sad zabilježenih.

“Zvukovi niske frekvencije su tipični za kitove usane. Ali jako je rijetko da zabilježimo neku novu komunikaciju između kitova”, ispričala je Nieukirk za Science Alert.

Sam zov je jako zanimljiv i proteže se kroz frekvencije između 38 hertza i 8.000 hertza.

Ljudsko uho može čuti zvukove u rasponu između 20 i 20.000 hertza pa su duboki zvukovi jedva čujni ljudskom uhu.

“Snimljeni zvukovi nisu slični bilo kakvim poznatim ljudskim izvorima kao što su to brodovi. Nisu slični ni geofizičkim izvorima kao što su to kretanja zemlje uslijed potresa”, napisali su istraživači.

Isti zvuk snimljen je nekoliko puta od jeseni 2014. do proljeća 2015. godine na području spomenika prirode Marijanske brazde.

Iako su naučnici uvjereni da su identificirali izvor zvuka, misterij nije potpuno rasvijetljen.

Pretpostavlja se da je to zvuk kojeg kitovi usani proizvode tijekom parenja i to bi moglo objasniti zašto je snimljen u zimi, ali ovaj specifičan zvuk snimljen je i izvan perioda parenja kitova usana.

Naime, kako je to sama Nieukirkova ispričala: “Ako su to zvuci povezani s parenjem, zašto ih čujemo tokom čitave godine?”.

Najveću pomoć u razotkrivanju misterija Marijanske brazde naučnicima je pružila snimka kita usana nastala u blizini australskog koraljnog grebena.