Detalji propale likvidacije u Sarajevu: Der i Gojčević “pali” nakon dojave

policija srbija noc beograd

Srbijanski državljanin i osuđivani ubica Čaba Der i Crnogorac Marko Gojčević protjerani su iz BiH na osnovu saznanja da planiraju osvetu ubistva Armina – Muše Osmanagića, vođe barskog klana koji je u sukobu sa “škaljarcima”, saznaje “Blic”.

Naime, bh. Ministarstvo sigurnosti ovog utorka uputilo je saopštenje javnosti u kojem se navodi da su tog dana sa teritorije BiH protjerani državljanin Crne Gore M. G. i Srbije D. Č., koji su neposredno prije toga pušteni iz zatvora u Zenici.

– Nad navedenim licima je proveden postupak u skladu sa Zakonom o strancima, te im je izrečena mjera projterivanja i zabrane ulaska u BiH u periodu od pet godina. Kako se radi o licima koja se dovode u vezu sa kriminalnim klanovima u Srbiji i Crnoj Gori, preduzete su sve neophodne mjere i radnje u cilju njihovog bezbjednog udaljenja iz Bosne i Hercegovine, nakon čega su predati nadležnim organima Srbije i Crne Gore – navodi se u saopštenju.

Prema nezvaničnim saznanjima do kojih su došli novinari “Blica”, iza ovih inicijala kriju se Gojčević i Der, koji su u septembru prošle godine uhapšeni u Sarajevu.

Dvojac je tada pao uz pomoć operativnih saznanja crnogorske i bosanske policije, a kod njih je pronađen značajan arsenal oružja – municija i dva automatska pištolja sa prigušivačima. Nakon suđenja pred Opštinskim sudom u Sarajevu za krivično djelo nedozvoljeno držanje oružja i pranje novca, njih dvojica su osuđena na zatvorske kazne, koje su ove nedjelje odslužili.

Gojčević i Der uhapšeni su, zapravo, na osnovu operativnih podataka koji su ih dovodili u vezu sa planiranjem ubistva jedne osobe u Sarajevu. Motiv planirane likvidacije bilo je ubistvo šefa barskog klana Arvina – Muše Osmanagića iz 2014. godine. Ova dvojica su, navodno, bili angažovani da osvete pokojnog kriminalnog vođu, koji je ubijen hicem iz snajpera u centru Bara.

Policija u Crnoj Gori već četiri godine nije uspjela da riješi ovo ubistvo, za koje se vjeruje da je naručeno iz redova najjačeg barskog klana pod vodstvom Luke Đurovića. Đurović je, inače, poginuo u saobraćajnoj nesreći prije Mušinog ubistva.

Godine su prošle i krimi slika regiona se promijenila, a Đurovićev klan – nekada blizak sa klanom Luke Bojovića – danas sarađuje sa škaljarskim klanom, ozloglašenom grupom koja godinama ratuje sa rivalskim kavačkim klanom.

I dok je Gojčevićeva porodica do sada demantovala da je Marko kriminalac, Čaba Der iza sebe u Srbiji ima podebeo dosije.

Der je, naime, osuđen na višegodišnju robiju zbog ubistva Branislava Jelačića, pokojnog vođe novosadske krimi grupe “Firma”. Der je Jelačića likvidirao još 2004. godine i to po nalogu Vojislava Škrbića. Motiv ubistva bio je sukob na narko-tržištu Vojvodine, premda je Der na sudu rekao da je sukob između njega i Jelačića nastao zbog dugova. Vojislav Škrbić ubijen je u obračunu u Novom Sadu 2014.

U ovom trenutku nije poznato da li policije Crne Gore i Srbije planiraju hapšenje Gojčevića i Dera.

Ubica “kavčanina” se krio u Banjoj Luci?

Iako je BiH do sada bila pošteđena obračuna dva kotorska klana, posljednjih mjeseci i u ovoj zemlji dolazi do istrage i hapšenja pripadnika ovih kriminalnih grupa. S tim u vezi, policija u Republici Srpskoj tragala je za Nikolom Mršićem, osumnjičenim za ubistvo Gorana Lenovca, golmana iz Kotora i navodnog pripadnika kavačke grupe. Premda su mediji objavili da je u potrazi za Mršićem pretreseno nekoliko lokacija u Banjoj Luci, tamošnja policija je to demantovala.