Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Diplomatska kriza “vino” uoči posjete iranskog predsjednika Francuskoj

hollande-vino

Predsjednik Irana Hassan Rouhani će sredinom mjeseca putovati u zvaničnu posjetu Francuskoj, a neimenovani diplomatski izvori su saopćili da je prilikom dogovaranja protokola posjete došlo do nesuglasica između Pariza i Teherana, prenosi Anadolu Agency (AA).

Pozivajući se na diplomatsske izvore u Parizu, radio RTL javlja da je Rouhani zahtijevao da se na planiranom svečanom ručku ne servira vino, već samo halal hrana, na šta su francuski zvaničnici reagirali otkazivanjem ručka, jer smatraju da bi se udovoljenjem zahtjeva “narušila načela Republike Fracuske”.

Francuska strana je potom ponudila da se umjesto ručka, upriliči svečani doručak, na što je zvanični Teheran odgovorio negativno, jer smatra da je riječ o “prostom” prijedlogu.

Na poziv francuskog kolege Francoisa Hollandea, iranski predsjednik Rouhani će 17. novembra putovati u zvaničnu posjetu Parizu. Pored susreta sa Hollandeom, Rouhani bi se trebao sastati i s francuskim privrednicima kako bi ih pozvao da investiraju u Iranu nakon ukidanja sankcija.

Francuska je prije uvođenja sankcija zbog nuklearnog pitanja prema Iranu bila jedan od najvažnijih trgovinskih partnera Tehrana. Potpisivanjem Sporazuma o rješavanju nuklearnog pitanja u Beču ove godine, stekli su se uvjeti za postepeno ukidanje sankcija prema Iranu i povratak stranih investitora.