Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Lajčak u posjeti Srebrenici obišao Memorijalni centar Potočari

miroslav lajcak srebrenica

Potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih i evropskih poslova Slovačke Miroslav Lajčak posjetio je danas Memorijalni centar u Potočarima i opštinu Srebrenica i tom prilikom na stadionu Fudbalskog kluba Guber otvorio novoizgrađeni teren za mali fudbal urađen po evropskim standardima, javlja Anadolu Agency (AA).

“Želim da stvarno ovo igralište služi vašim fudbalerima, iako ste nas izbacili iz kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u Brazilu”, našalio se Lajčak.

Presijecanjem vrpce i izvođenjem početnog udarca sa centra, Miroslav Lajčak i načelnik opštine Srebrenica Ćamil Duraković otvorili su sportski teren u koji je Vlada Slovačke uložila 70.000 eura.

“Kod nas u Slovačkoj, ovaj model univerzalnih igrališta jako dobro funkcioniše. Izgradili smo ih oko 500. To je stvarno postao centar za omladinu, umjesto da vrijeme provode na društvenim mrežama”, naglasio je Lajčak.

Načelnik Duraković je izrazio zadovoljstvo zbog saradnje Vlade Slovačke i opštine Srebrenica, naročito istakavši zahvalnost Srebreničaninu Muradifu Pašagiću koji živi i radi u Slovačkoj, a čija je ideja i bila izgradnja ovog sportskog terena.

“Iskoristit ćemo volju i dobre ljude koji nam žele pomoći da se naša saradnja nastavi, a vrijeme će pokazati da se riječi uistinu mogu pretakati u djela”, rekao je Duraković.

Polaganjem cvijeća i upisivanjem u knjigu žalosti, Miroslav Lajčak je posjetio Memorijalni centar u Potočarima, naglasivši da mu je žao što nije bio u prilici da to učini u vrijeme obilježavanja 20. godišnjice genocida, 11. jula.

„Nisam mogao da budem tu 11. jula, pa sam dao obećanje da ću doći da se poklonim žrtvama genocida i istovremeno da uradimo i nešto za budućnost“, poručio je Lajčak, prenosi Anadolu Agency.