Globus

uzvratili istom mjerom

Diplomatski rat: Amabasador Crne Gore ima 72 sata da napusti Srbiju

28/11/2020

Večeras je Ministarstvo vanjskih poslova Crne Gore objavilo da zbog neprimjerenog ponašanja i miješanja u unutrašnja pitanja ambasador Božović mora napustiti Crnu Goru

Nakon što je ambasador Srbije u Crnoj Gori Vladimir Božović proglašen personom non grata u toj državi, u Srbije su odlučili da vrate istom mjerom i crnogorskog ambasadora u Beogradu Tarzana Milošević protjeraju iz države.

Večeras je Ministarstvo vanjskih poslova Crne Gore objavilo da zbog neprimjerenog ponašanja i miješanja u unutrašnja pitanja ambasador Božović mora napustiti Crnu Goru. Ubrzo nakon toga je Ministarstvo vanjskih poslova Srbije poslalo diplomatsku notu u kojoj poručuju da i Milošević mora napustiti Srbiju u roku od 72 sata.

I jedni i drugi su se pozvali na Bečku konvenciju o diplomatskim odnosima dok su Crnogorci naveli i razlog zbog čega su iskoristilo pravo da srbijanskom ambasadoru u Podgorici zatraže da napusti državu.

Ambasador Božinović ih je uvrijedio nazvavši Podgoričku skupštinu iz 1918. godine “oslobođenjem” i “slobodnom voljom”, a iz Ministarstva smatraju da je ta Skupština nasilno skinula sa prijestolja kralja Nikolu Petrovića Njegoša i pripojila crnogorsku teritoriju Kraljevini Srbiji.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.