Direktor CIA-e: Nećemo više koristiti tehniku gušenja u vodi

waterboarding

Direktor Centralne obavještajne agencije (CIA) John Brennan izjavio je kako agencija na čijem je čelu više neće koristiti kontroverzne tehnike ispitivanja kao što je gušenje u vodi, čak i ako to bude zahtjevao budući američki predsjenik.

“Ne slažem se da treba nastaviti s nekim taktikama i metodama”, rekao je Brennan za NBC News.

Američki predsjednik Barack Obama zabranio je gušenje u vodi, kao metodu ispitivanja, nedugo nakon dolaska na vlast 2009. godine, međutim, republikanski predsjednički kandidat Donald Trump je u više navrata obećao da će oživjeti tu praksu ukoliko bude izabran.

Na republikanskoj debati u New Hampshiru prošlog mjeseca Trump je rekao da će “vratiti pakleno mnogo gore metode nego gušenje u vodi”.

Trumpov najveći rival Ted Cruz, sa druge strane, rekao je na istoj debati da on “nije za masovnu upotrebu pomenute tehnike”, dodajući kako “ne vjeruje da je gušenje u vodi toliko strašno”.

Senat je krajem 2014. godine objavio izvještaj u kojem je tvrdio kako su metode ispitivanja koje koristi CIA “brutalnije i rigoroznije” nakon napada u Americi 11. septembra 2011. godine.

Brutalne metode ispitivanja, prema pomenutom dokumentu, primjenjivane su na zatvorenicima povezanim sa Al-Kaidom.