Lothar Wieler

Direktor Instituta “Robert Koch”: U cijeloj Njemačkoj je vanredno stanje

Mask requirement in public transport.
Mask requirement in public transport. Munich S-Bahn. On the platform, passengers with face masks and masks get into a train - all wearing masks. Mouth and nose protection, face mask, mask, OEPNV, public transport, local transport, MVG, metro.

Lothar Wieler, direktor Instituta “Robert Koch“, glavne njemačke epidemiološke ustanove, izjavio je u petak da je u cijeloj državi vanredno stanje zbog porasta broja novozaraženih koronavirusom

Lothar Wieler, direktor Instituta “Robert Koch“, glavne njemačke epidemiološke ustanove, izjavio je u petak da je u cijeloj državi vanredno stanje zbog porasta broja novozaraženih koronavirusom, prenosi Anadolu Agency (AA).

Wieler je rekao je da se redovna medicinska njega više ne može garantovati u nekim dijelovima Njemačke jer su bolnice i odjeljenja intenzivne njege preopterećeni. Pozvao je na hitno uvođenje dodatnih mjera za suzbijanje porasta broja novih slučajeva COVID-19, koji je treći dan zaredom premašio 50.000.

“Cijela Njemačka je jedna velika epidemija. Ovo je vanredno stanje širom države. Moramo povući kočnicu za slučaj nužde”, rekao je Wieler u Berlinu.

Njemačka savezna i državne vlade, zbog rekordnih brojeva slučajeva zaraze koronavirusom, dogovorile su se u četvrtak o novim mjerama protiv širenja virusa, što uključuje veća ograničenja za one koji nisu vakcinisani protiv COVID-a.

Odluke su donesene tokom videokonferencijskog sastanka između kancelarke Angele Merkel, Olafa Scholza, koji vodi koalicione pregovore za formiranje nove Vlade Njemačke, i premijera 16 saveznih država.

Savezne države će uvesti strože mjere ako stopa hospitalizacija zbog COVID-19 pređe dogovorene referentne vrijednosti u njihovim regijama.

Ukoliko stopa hospitalizacija pređe tri na 100.000 ljudi, biće uvedeno 2G pravilo prema kojem samo vakcinisani i oporavljeni od COVID-19 mogu boraviti u zatvorenim javnim prostorima, kao što su restorani, kafići i kulturni objekti.

U slučaju stope hospitalizacija iznad devet na 100.000 ljudi, savezne države primjenjivaće stroža pravila i ograničiti lične kontakte u javnim prostorima.