Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Hans Kluge

Direktor WHO-a za Evropu: Ozbiljnost novog soja koronavirusa još nije utvrđena

Hans Kluge (1)

Neophodna distribucija hrane, kao i neophodna putovanja treba da ostanu omogućena, naveo je Kluge

Ozbiljnost novog soja koronavirusa otkrivenog u Ujedinjenom Kraljevstvu još nije utvrđena, izjavio je regionalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije za Evropu Hans Kluge, prenosi Anadolu Agency (AA).

“Pažljivo pratimo izveštaje o rastućem novom soju “COVID19 VUI-202012/01”. Ono što za sada znamo je: da se širi brže, ozbiljnost novog soja još nije utvrđena, a povećanje mjera opreza je krucijalno”, kazao je on na Twitteru.

Svetska zdravstvena organizacija za Evropu će održati sastanak zemalja članica kako bi raspravljali o strategijama za testiranje, prenos virusa, kao i o komunikacionim rizicima.

“Ograničavanje putovanja kako bi se spriječilo širenje virusa je od velike koristi dok ne dobijemo bolje informacije. Neophodna distribucija hrane, kao i neophodna putovanja treba da ostanu omogućena”, naveo je Kluge.

On je pohvalio saradnju Ujedinjenog Kraljevstva u dijeljenju informacija u vezi sa novim sojem virusa, kao i na intenziviranju istraživanja o tome.

“Ponovo ukazujemo na našu posvećenost solidarnosti u novim izazovima oko COVID-19. Niko nije bezbijedan, dok nismo svi bezbijedni”, dodao je kluge.

Oko 40 zemalja obustavilo je letove iz Ujedinjenog Kraljevstva zbog pojave nove varijante virusa, za koju se misli da se prenosi 70 posto brže. Francuska je takođe zatvorila Kanal za teretne kamione, zbog čega je na stotine kamiona čekalo na obje strane granice sa Ujedinjenim Kraljevstvom u protekla dva dana.

Ujedinjeno Kraljevstvo i Francuska trenutno pregovaraju o ukidanju te zabrane.