Globus

"Sindrom je vrlo rijedak"

Direktor zagrebačke klinike: Kod preminulog dječaka došlo do teških komplikacija covida

24/01/2021

Dječak je primljen u Klaićevu bolnicu 21. januara s povremenim bolovima u trbuhu, temperaturom i glavoboljom nakon čega je zbog rijetkih i teških komplikacija prebačen u infektivnu kliniku

Direktor Klinike za dječje bolesti Zagreb Goran Roić izjavio je u nedjelju kako je kod preminulog dječaka od covida-19 došlo do rijetkih i teških komplikacija.

Dječak je primljen u Klaićevu bolnicu 21. januara s povremenim bolovima u trbuhu, temperaturom i glavoboljom nakon čega je zbog rijetkih i teških komplikacija prebačen u infektivnu kliniku, javila je Hina.

“Zbog sumnje na bolove u trbuhu nepoznatog uzroka primljen je na Odjel dječje kirurgije gdje se pristupilo izradi laboratorijskih i drugih dijagnostičkih nalaza. Zbog laboratorijskih znakova koji su ukazivali na oštećenja bubrega i jetre te sepsu i peritonitis, premješten je istu večer u jedinicu intenzivne skrbi”, rekao je Roić.

Dječak, koji nije od prije imao neke bolesti, podvrgnut je operativnom zahvatu tokom kojega je došlo do zastoja srčanog rada, izvršena je reanimacija i nakon stabilizacije operacija ja završena, ali, dijete je u postoperativnom toku bilo ovisno o respiratornoj i kardiovaskularnoj potpori.

S obzirom na to da je u međuvremenu stigao i pozitivan nalaz na covid-19, stručnjaci su posumnjali na multiorgansko zatajenje, odnosno sindrom koji je jedan od imunoloških komplikacija covida-19 te je dječak idućega dana, 22. januara, prebačen u Kliniku za infektivne bolesti.

Roić kaže kako se u Klaićevoj dosad nisu susreli s pojavom tog sindroma, ali, ističe kao su liječnici u Klinici za infektivne bolesti zabilježili na razini Hrvatske 20-ak takvih pacijenata, ali blaže kliničke slike i s dobrim ishodom.

“Sindrom je vrlo rijedak, ali može biti težak i dovesti do tragičnog ishoda. Unatoč poduzetim svim mogućim mjerama i terapije i potpore, jednostavno se tako brzo razvijalo i tako je teška bila komplikacija i imunološka reakcija da nije bilo pomoći”, rekao je Roić.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.