sramotno

Djeca u Srbiji proslavila malu maturu uz pjesme o ratnim zločinima i živim lomačama u BiH

djeca

Na video snimku proslijeđenom na roditeljsku viber grupu, djeca od desetak godina plešu uz stihove kojima se veličaju ratni zločini u Bosni i Hercegovini, slave topovi “bestrzajci” i sve to u voziću koji predvodi učiteljica

Na završnoj priredbi učenika četvrtih razreda Osnovne škole Vasa Stajić iz Novog Sada, djeci je puštana pjesma “Ne volim te Alija, zato što si balija” u kojoj se raspiruje nacionalna mržnja prema Bošnjacima, objavila je Nova.rs.

Na videosnimci koja se pojavila na društvenim mrežama vidi se kako desetogodišnjaci plešu uz stihove kojima se veličaju ratni zločini u Bosni i Hercegovini.

Snimak ovog sramotnog događaja možete pogledati na sljedećem linku.

Prema saznanjima Nove.rs, u pitanju je bila završna priredba svih četvrtih razreda osnovne škole na kojoj je prisustvovalo stotinjak djece i četiri učitelja.

Na snimci se vidi kako djeca počinju plesati na pjesmu “Oj, Alija odnijela te voda” … i kako im se kasnije pridružila učiteljica i pozvala ih da plešu u “vozić”. Kada su počeli stihovi u kojima se nabrajaju gradovi gdje su počinjeni ratni zločini, učiteljica je također počela plesati.

Djeca su se tako veselila uz stihove u kojima se slavi zločin nad hiljadama Prijedorčana koji su ubijeni, nestali ili završili u logorima, podsjeća na “pobjedu” u Kozarcu, koji je bukvalno sravnjen sa zemljom, i veliča sudbina Višegrada, u kom su Bošnjaci spaljivani na živim lomačama.

U pjesmi se dalje spominju sva mjesta u kojima su počinjeni najgori ratni zločini u BiH i gdje su ubijene desetine hiljada ljudi.

Direktorica škole Zorica Đurić tvrdi kako se radi o nesmotrenom incidentu i da “niko od prisutnih učitelja nikada nije ni čuo sporne stihove, a kamoli ih puštao djeci.”

“U priredbi su učestvovala djeca iz četiri razreda i postojao je dogovor da svaki razred ima pravo na po tri pjesme. Pjesme su sami birali i puštali učenici i većina je bila potpuno primjerena njihovom uzrastu”, tvrdi Đurić.

“Nažalost, ova pjesma je puštena bez ičije saglasnosti, ali od buke i galame koju su učenici stvarali, niko od učitelja nije ni mogao čuti riječi”, pravdala se direktorica kazavši kako niko iz kolektiva OŠ Vasa Stajić ne podržava govor mržnje.

“U pitanju su učitelji s višegodišnjim iskustvom, mnogi od njih su pred penzijom i niko od njih nije ni čuo za ove stihove, a kamoli da bi ovakav sadržaj puštao učenicima. Nažalost, mi ne možemo utjecati na to što djeca slušaju kod kuće i što im roditelji puštaju”, tvrdi Đurić.