Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

finska policija

Dječak u školi u Finskoj ubio vršnjaka i ranio dvije učenice. Objavljen je motiv napada

Foto: Screenshot/X

Osumnjičenik je na kraju uhapšen oko četiri kilometra od škole, a kod sebe je još uvijek imao pištolj

Motiv pucnjave u školi u predgrađu Helsinkija, u kojoj je ubijen 12-godišnjak, bilo je zlostavljanje, objavila je finska policija.

“Osumnjičenik je tijekom ispitivanja rekao da je bio meta zlostavljanja, a ta je informacija potvrđena i u policijskoj istrazi”, priopćila je policija.

Zastave su spuštene na pola koplja širom Finske dok zemlja oplakuje smrt 12-godišnjeg dječaka u pucnjavi u školi za koju je policija rekla da ju je počinio školski kolega.

Dvije učenice škole Viertola, također u dobi od 12 godina, teško su ranjene u jučerašnjem napadu, rekli su bolnički dužnosnici i policija. Nema novosti o zdravstvenom statusu djevojčica.

Osumnjičenik je na kraju uhapšen oko četiri kilometra od škole, a kod sebe je još uvijek imao pištolj.

Nakon smrtonosnih školskih pucnjava 2007. i 2008., Finska je 2010. postrožila zakone o oružju i uvela ispit sposobnosti za sve podnositelje zahtjeva za dozvolu za oružje. Minimalna dob za kandidate također je podignuta s 18 na 20 godina. Postoji više od 1.5 miliona licenciranih komada vatrenog oružja i oko 430. 000 vlasnika dozvola u zemlji od 5,6 miliona ljudi, gdje su popularni lov i streljaštvo.