Jeziv snimak

Djevojka odbila dogovoreni brak, ujak je ubio i tijelo bacio u kontejner. Osuđen je

dj

Nakon izricanja presude, objavljen je snimak CCTV-a na kojoj se vidi kako Khan vozi automobil, u kojem je bilo tijelo Somaiye, do transportnog kontejnera

Mohammed Taroos Khan (53) osuđen je na doživotni zatvor s minimalnom kaznom od 25 godina zbog ubistva nećakinje Somaiye Begum u Bradfordu, u julu prošle godine. Razlog ubistva je bilo odbijanje prisilnog braka s jednim od rođaka.

Tokom suđenja bilo je mnoštvo dokaza protiv njega, a njegov odvjetnik skrenuo je pozornost na to da ubica može biti i njen otac.

Nakon izricanja presude, objavljen je snimak CCTV-a na kojoj se vidi kako Khan vozi automobil, u kojem je bilo tijelo Somaiye, do transportnog kontejnera. Vidi se kako Khan otvara kontejner i nosi rukavice. CCTV je također prikazao snimku Somaiye koja hoda kući s posla samo nekoliko sati prije kobnog napada.

Somaiya, studentica biomedicine na Univerziteta Leeds Beckett, pronađena je mrtva nakon jednosedmične policijske potrage u srpnju 2022. Njeno tijelo bilo je zamotano prostirku vezanu uzicom, nalazilo se na zemlji koja se koristi kao odlagalište u ulici Fitzwilliam, Bradford.

Tijelo je bilo u raspadnutom stanju te se nije moglo točno reći od čega je umrla, no u desnoj strani prsa otkrivena je zabodena oštrica duga 11 centimetara. Tužitelj je rekao da je tijelo pronađeno 11 dana kasnije.

Živjela je s bakom i drugim ujakom nakon što je njezinim roditeljima izdan nalog za zaštitu od prisilnog braka. Zabrana je uslijedila nakon odbijanja očeve ponude da se uda za rođaka u Pakistanu kada je imala 16 godina.

Khan je osuđen na doživotnu kaznu s minimalnom kaznom od 25 godina. Sudac Garnham opisao je Somaiyu kao inteligentnu mladu ženu iznimna duha i hrabrosti, a obratio se i Khanu.

– Nikad nećemo saznati što se dogodilo u ulici Binnie 25. juna, ali smatram da ste ubili svoju nećakinju između 15:30 i 17:00 tog poslijepodneva. Do tog sam zaključka došao na temelju svih dokaza iz njezinog kretanja i korištenja njezinog telefona. Nakon što ste ubili Somaiyu, stavili ste je u svoj auto i prevezli njeno tijelo u autu do transportnog kontejnera u Carter Gate Works gdje ste ga ostavili preko noći. Znamo da je vaša svrha odlaska u ulicu Fitzwilliam bila pronaći mjesto za bacanje Somaiye – rekao je sudac u obraćanju.

Poricao ubistvo

Otvarajući slučaj pred porotnicima prije nešto više od tjedan dana, tužitelj Jason Pitter KC rekao je da je Somaiya doživjela traumatičnu smrt nakon nasilnog napada u svom domu.

Khan se izjasnio krivim za ometanje pravde i rješavanja tijela i dokaza, no iako je negirao ubistvo za njega je optužen.

Sud je u prijašnjim ročištima čuo da je ranije čuo da je Somaiyi sa 16 godina njen otac ponudio brak s prvim rođakom u Pakistanu. Otac je ostao ponižen i bijesan jer ga je odbila. Tada je njenom ocu i stricu zabranjen dolazak na adresu njena stanovanja jer su imali slične stavove.

Foto: Twitter

Tužitelj je rekao da je uprkos zabrani Khan posjetio njen dom tri puta 25. juna prošle godine u svom vozilu Mitsubishi Space Wagon te da ju je kontaktirao telefonom.

– Oko 15.30 Somaiya Begum poslala je posljednje poruke svom bliskom školskom prijatelju. Nedugo nakon toga njezin se telefon prestao koristiti. To se poklopilo s dolaskom njezinog ujaka, optuženika, Mohammeda Taroosa Khana na njezinu kućnu adresu nekoliko minuta nakon toga. Dok tužiteljstvo ne može tačno reći kada je Somaiya ubijena, možete zaključiti da se nešto značajno dogodilo oko ili nedugo nakon tog trenutka jer nakon tog vremena nije bilo nikakve daljnje komunikacije između Somaiye i bilo koga drugog – rekao je tužitelj Pitter.

Dokazi protiv oca

Khanov branitelj Zafar Ali opisao je kako u zajednici Pathan, kojoj je Somaiya pripadala, krvna osveta može trajati generacijama i time sugerirao je da je njezin poniženi otac Yaseen imao motiv da je ubije nakon što je odbila sudjelovati u braku koji joj je dogovorio s rođakom. Također je rekao da je Yaseen uzeo jednosmjernu kartu za Pakistan nedugo prije početka suđenja, a da svojoj obitelji nije naveo razlog.

Porota je na temelju snage dokaza odlučila da je Mohammed Khan kriv za Somaijino ubistvo.