Globus

Izaslanik SAD-a

Escobar: Konačni dogovor Srbije i Kosova mogao bi se ostvariti do kraja godine

16/03/2023
Foto: Fena

Escobar je u Beograd došao uoči sastanka čelnika Kosova i Srbije u Ohridu 18. marta, a u petak će posjetiti Kosovo

Izaslanik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) za zapadni Balkan Gabriel Escobar kazao je danas u Beogradu da bi se konačni dogovor o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova mogao ostvariti do kraja ove godine te da misli kako je to potpuno moguće.

Na konferenciji za novinare u veleposlanstvu SAD-a na kraju posjeta Beogradu, Escobar je rekao da je Zajednica srpskih općina dio ranije potpisanih sporazuma i međunarodna obveza koja se mora ispuniti, ali i izrazio uvjerenje da je njeno formiranje sada bliže nego prije mjesec dana.

Odgovarajući na pitanja novinara, Escobar je naglasio da se sada ne govori o međusobnom priznavanju Kosova i Srbije već o normalizaciji njihovih odnosa, prenosi Beta.

Escobar je pozvao obje strane da budu veoma ozbiljne, fleksibilne i konstruktivne u traženju novih mogućnosti i da imaju viziju i iskoriste priliku koju im daju Evropa i SAD.

Escobar je u Beograd došao uoči sastanka čelnika Kosova i Srbije u Ohridu 18. marta, a u petak će posjetiti Kosovo.

Escobar bi se trebao sastati s kosovskim premijerom Albinom Kurtijem, potvrdio je glasnogovornik kosovske Vlade Pëparim Kryeziu.

Posjeta visokog američkog dužnosnika dolazi nekoliko dana prije sastanka čelnika Kosova i Srbije 18. marta u Ohridu, u Sjevernoj Makedoniji, a na poziv šefa EU diplomacije Josepa Borrella.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.