Djevojka pronađena mrtva u Grazu: “Kao da je znala da je više nećemo vidjeti”

anita juranovic

“Draga moja Anita, pa zar nikad više nećeš doći baki. Bila je kod nas krajem maja. Ispričala mi je tad da planira studirati. Jadni mi sad.”

Kroz suze nam to za 24sata.hr priča Ivuša Jakić, baka mlade djevojke Anite Juranović (18), koja je pronađena mrtva u parku župnog dvora u mjestu Weiz, nedaleko od Graza u Austriji.

Policija je na glavi djevojke pronašla ozljede pa se sumnja da je riječ u ubistvu. Anita se prije tri godine, nakon smrti oca, s mamom te četvero braće i sestara iz Stražemana kraj Požege odselila u Austriju.

– Za Anitu nam je javila naša najmlađa kćerka Mara, koja također živi u Austriji. Kod nje su se prije tri godine preselili. Lijepo su se snašli. Anitina mama je dobila posao, djeca idu u školu, nije moglo biti bolje. Anita nas je posjetila krajem maja za Spasovo. Bila je vesela. Teško smo se rastali, naša nas je unuka ljubila, kao da je znala da se više nećemo vidjeti – kroz plač je ispričao djed Stjepan Jakić.

Baka Ivuša je cijelo vrijeme pod sedativima, hoda po kući, gleda fotografije unučadi i suze joj, kad god joj pogled dođe na Anitu, same poteku.

– Moja kćerka Željka, Anitina mama, teško je podnijela suprugovu smrt. Mislim da se još nije oporavila i ne znam kako će ovo podnijeti. Čekamo da nam jave šta je tačno bilo. Čini mi se da nas žele poštedjeti jer znaju da smo Stjepan i ja bolesni. Prije tri dana, prije nego što smo dobili strašnu vijest, oboje smo završili na Hitnoj – u suzama nam je ispričala baka Ivuša.

Jakići su prije 20 godina zbog rata bili prisiljeni napustiti svoj Kotor Varoš (BiH). Bili su izbjeglice i skrasili su se u pitomom slavonskom selu. Dva sina i tri kćerke otišli su trbuhom za kruhom u Austriju i Njemačku.

– Ne znam ko bi mogao nauditi našoj Aniti. Bila je umiljata i draga. Voljela je sestre, posebno blizanku, a i brata Danijela. Ne znam kako ćemo ovo preživjeti, strah nas je kako ćemo sad vidjeti kćerku i ostale unuke. Ako joj je neko naudio, neka ga policija što prije uhapsi i privede pravdi. Neka nosi svoj grijeh sa sobom sve dok ne dođe pred Boga, kome će položiti račun. Nije nas trebao ovako rastužiti. Kako mu samo nije bilo žao nešto takvo učiniti – pita se neutješni djed Stjepan.

Prema pisanju austrijskih medija, Anitino tijelo je u nedjelju u dvorištu župnog dvora pronašla slučajna prolaznica. Ona je i pozvala policiju. U toku je obdukcija. Nakon obdukcije znat će se uzrok smrti.