Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Predsjednik Crne Gore

Đukanović: Na Cetinju smo svjedočili velikoj sramoti Srpske pravoslavne crkve i Vlade

djukanovic cetinje vijesti.me (1)

Cetinje je, kako je kazao, još jednom bilo na visini zadatka, kao i mnogo puta u istoriji Crne Gore.

Vlada Crne Gore je brutalnom zloupotrebom državnih resursa, prije svega vojske i policije, i potpuno neprimjerenom upotrebom sile protiv mirno okupljenih građana, obezbijedila nasilnu intronizaciju mitropolita Joanikija, kazao je crnogorski predsjednik Milo Đukanović, javlja Anadolu Agency (AA).

On je rekao da bi samo čovjek bez dostojanstva sebi dozvolio da na takav način “helikopterskim desantom na crnogorsku prijestonicu i pod zaštitom pancirskih ćebadi bude uveden u Cetinjski manastir, i da na taj način osramoti tron Svetog Petra Cetinjskog”.

Prema riječima Đukanovića, na Cetinju su svjedočili velikoj sramoti Srpske pravoslavne crkve (SPC) i Vlade, nezapamćenoj u dugoj istoriji crnogorske države i jednako tako u istoriji ukupnog pravoslavlja.

“Brutalnom zloupotrebom državnih resursa, prije svega vojske i policije, i potpuno neprimjerenom upotrebom sile protiv mirno okupljenih građana u crnogorskoj Prijestonici, Vlada je obezbijedila nasilnu intronizaciju mitropolita Joanikija, protivno volji ogromne većine građana Cetinja i značajnog broja građana Crne Gore”, naveo je Đukanović.

Cetinje je, kako je kazao, još jednom bilo na visini zadatka, kao i mnogo puta u istoriji Crne Gore.

Đukanović je rekao da su mirno okupljeni građani Cetinja na odlučan i odgovoran način štitili čast i dostojanstvo grada i države.

“O tome najbolje svjedoči da bez obzira na značajne provokacije koje su trpjeli, građani sebi nisu dozvolili ni jednog trenutka da ugroze mir i stabilnost prijestonice i Crne Gore i život i zdravlje bilo kog od okupljenih građana, uključujući i pripadnike organa bezbjednosti”, naveo je Đukanović.

On je kazao da je ovo pirova pobjeda Vlade, koja, kako je rekao, i dalje besprizorno služi velikodržavnim interesima i SPC kao udarnoj pesnici velikosrpskog nacionalizma protiv Crne Gore.

Prema riječima Đukanovića, prije bi se moglo kazati da je to kraj poštovanja kojeg je SPC do sada uživala i u prijestonici i u Crnoj Gori.

“Tako su i zvona koja su se mogla čuti nakon intronizacije i koja je trebalo da budu zvona u čast novog mitropolita SPC na Cetinju, zapravo prije bila zvona upokojenja misiji SPC i cetinjske mitropolije u crnogorskom prijestonom gradu”, naveo je Đukanović.