Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

predsjednik crne gore

Đukanović povodom Dana državnosti: Crna Gora živi evropski život

crna_gora_milo_djukanovic4

Za vrlo kratko vrijeme preskočili smo vjekove lutanja po balkanskim stranputicama

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović kazao je u četvrtak na prijemu u povodu Dana državnosti njegove zemlje 13. jula da savremena Crna Gora već živi svoj evropski život te da s realnim optimizmom gleda u svoju evropsku budućnost.

“Za vrlo kratko vrijeme preskočili smo vjekove lutanja po balkanskim stranputicama. Zato nas u ostvarenju naših ciljeva ne smije obeshrabriti kompliciranje procesa na evropskoj i globalnoj sceni, niti neke skeptične poruke koje ovih dana dolaze s važnih evropskih adresa. Mi s Balkana moramo pokazati Evropi da je politika proširenja njena najbolja politika. Učinit ćemo to najuvjerljivije provođenjem reformi, izgradnjom institucija i jačanjem vladavine prava, kao i ljudskih prava i sloboda po evropskim mjerilima”, rekao je Đukanović.

Dodao je da je evropski i euroatlantski smjer “matična odrednica državne politike nove Crne Gore“.

Đukanović je kazao da će, neovisno o tome hoće li politika proširenja biti jedan od prioriteta nove administracije EU-a, Crna Gora nastaviti jačati partnerski odnos s Unijom jer za nju nema “alternative temeljnoj pripadnosti savremenoj evropskoj civilizaciji“.

„Europeizacija crnogorskog društva je naš ključni cilj i stalni zadatak. Taj proces se ne završava samo formalnim članstvom. Dinamiziranje ekonomskog rasta i unapređenje kvalitete života naših građana do europskog nivoa- to je ključni prioritet naše državne politike“, rekao je Đukanović.

On smatra da je pretpostavka za to osnaživanje regionalne stabilnosti i bolje infrastrukturno povezivanje zemalja zapadnog Balkana.

“Time ćemo odgovorno doprinositi i evropskoj sigurnosti, u nadi da će nove strukture briselske administracije, dok jača populizam svuda u svijetu, vizionarski osavremeniti antifašističke temelje na kojima je nastao projekt ujedinjene Evrope i tako je učiniti konkurentnom u vremenima novih tehnoloških dostignuća i globalnih previranja u današnjem svijetu“, istaknuo je crnogorski predsjednik.

Crna Gora 13. juli slavi kao Dan državnosti u sjećanje na taj dan 1878. kada je na Berlinskom kongresu Crna Gora potvrđena kao nezavisna država, te na 13. jula 1941. kada je u toj zemlji izbio antifašistički ustanak.

„Berlinskim kongresom 1878. okončana je jedna velika oslobodilačka i državotvorna epoha u crnogorskoj istoriji. Crna Gora je tada potvrđena kao država u punom međunarodnom kapacitetu, i zauzela svoje mjesto u krugu evropskih naroda i država toga doba”, kazao je Đukanović, prenosi Hina.

“To mjesto je trajno učvršćeno herojskim podvigom crnogorskog naroda koji je 13. jula 1941., prvi u Evropi, masovno ustao protiv fašizma i uključio se zajedno s drugim jugoslavenskim narodima u slavnu Narodnooslobodilačku borbu, u kojoj je, vođen velikim idealima, uz velike žrtve, obnovio i svoje nacionalno i državno ime“, zaključio je.