Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

"moskva daje podršku"

Đukanović u Bratislavi: Srbija gleda na Crnu Goru kao dio “srpskog sveta”

milo-djukanovic.jpg

SPC je postala nosioc veoma retrogradne ideologije. Nažalost, vidim tu nešto veoma slično klerikalnom nacionalizmu, pa čak i klerikalnom fašizmu

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović izjavio je da Srbija nikada nije prihvatila crnogrsku nezavisnost i gleda na Crnu Goru kao na dio “srpskog sveta” i dodao da Srpska pravoslavna crkva (SPC) djeluje slično “klerikalnom fašizmu”, prenosi Beta.

“Mogu to potvrditi za vrijeme za koje sam u politici, a to možemo potvrditi i istraživanjem istorijskih dokumenata čak iz XIX vijeka”, rekao je Đukanović na konferenciji “Zapadni Balkan: Ključni dio slagalice evropske bezbjednosti” u organizaciji GLOBSEC-a.

On je učestvovao na konferenciji u okviru drugog dana posjete Bratislavi.

Đukanović je ocijenio da Srbija nikad nije prihvatila nezavisnost Crne Gore i pomirila se s tim, i da na Crnu Goru gleda kao dio “srpskog sveta”.

“Kad se vidi odnos Srbije u regionu, ta uloga je potencijalno destruktivna, zato što se Srbija vratila politikama iz ranih devedesetih. Srbija je tu da sačuva interes Srba gdje god žive u regionu. To je ista greška koju je Slobodan Milošević napravio devedesetih, znamo šta se desilo u Bosni i Hercegovini”, istakao je Đukanović.

Rekao je da predsjednik Srbije Aleksandar Vučić zaštitu interesa srpskog naroda u Crnoj Gori pokušava da predstavi kao legitiman cilj.

“Ne može miješanje u unutrašnje stvari jedne države biti legitiman cilj. Žao mi je što Srbija ponavlja greške i plašim se da to je to realističan potencijal za stvaranje nestabilnosti u regionu. Srbija to čini oslanjajući se na podršku Moskve”, istakao je Đukanović.

Mišljenje je mnogih, istakao je crnogorski predsjednik, da je Srbija izgubila Kosovo kad je Rusija bila slaba, što znači da bi sada možda bilo vrijeme da se Kosovo vrati.

“Žele da ožive politike koje su dovele do velikog gubitka ljudskih života devedesetih”, naveo je Đukanović.

On je rekao da je otvaranje pitanja izmjena Zakona o slobodi vjeroispovesti učinjeno u pogrešnom periodu, uoči parlamentarnih izbora i Srpska pravoslavna crkva uložila je sve resurse da manipuliše tim pitanjem u crnogorskoj javnosti i da se predstavi kao alat za ostvarenje velikosrpskih interesa i u tome je uspjela.

“Bez obzira na izborni rezultat, ovaj fenomen zaslužuje ozbiljnu pažnju. Imamo veoma ozbiljan deformitet, a to je da je Srpska pravoslavna crkva postala politički akter u Crnoj Gori. Postali su nosioci veoma retrogradne ideologije. Nažalost, vidim tu nešto veoma slično klerikalnom nacionalizmu, pa čak i klerikalnom fašizmu”, kazao je on.

Kako je dodao, ima veoma svježe sjećanje na devedesete, kada je, kako je rekao, Srpska crkva stigla prije vojske.

“Išli su istom putanjom – prvo crkva, pa vojska i, na kraju, odgovorni su, pored ostalog, za genocid u Srebrenici. Crkva je opasno oruđe u rukama retrogradnog nacionalizma i treba da usmjerimo političku odgovornost i pažnju na njih ako želimo da otklonimo destruktivne sile, opasne za mir i stabilnost na Zapadnom Balkanu”, ocenio je Đukanović.

Srpska crkva je blisko povezana sa Ruskom pravoslavnom crkvom, rekao je.

“Znamo u kojoj mjeri ta crkva radi u ruskom nacionalnom interesu. Mislim da su to sve djelići velike slagalice koja urušava evropski sistem vrijednosti i društva”, zaključio je Đukanović.

Na parlamentarnim izborima prošle godine nakon tri decenije došlo je do promjene vlasti u Crnoj Gori.

Vladavinu Đukanovićeve Demokratske partije socijalista (DPS), stranke suverenističkog i procrnogorskog opredjeljenja, zamijenila je koalicija predvođena prosrpskim Demokratskim frontom (DF), Demokratama i Građanskim pokretom URA. Na izborima Srpska pravoslavna crkva otvoreno je podržala tadašnju opoziciju i aktuelnog premijera Zdravka Krivokapića.