Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Hrvatska

Do 2.000 eura kazne za lažno upotrebljavanje akademskog ili stručnog naziva

diploma-student

Zakonom se, kako se navodi, nastoji osigurati unaprjeđenje i daljnji razvoj hrvatskog sistema visokog obrazovanja i nauke, u skladu sa strateškim odrednicama usvojenim na nacionalnom i evropskom nivou

Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske uputilo je u e-savjetovanje nacrt prijedloga Zakona o akademskom i stručnom nazivu i akademskom stepenu kojim se, uz ostalo, predlaže od 50 do 2.000 eura kazne fizičkim osobama koje lažno upotrebljavaju akademski ili stručni naziv ili akademski stepen.

Riječ je o usklađivanju sa Zakonom o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju (ZVOZD), koji, između ostalog, donosi izmjene u nazivima studija i akademskih i stručnih naziva i akademskog stepena koji se stječu završetkom studija, od prijediplomske do doktorske razine pa je potrebno donijeti novi Zakon o akademskom i stručnom nazivu i akademskom stepenu, prenosi Hina.

Nacrtom Zakona, koji je u savjetovanju do 15. aprila, detaljno se utvrđuju akademski i stručni nazivi i akademski stepen s pripadajućim kraticama koji se stječu završetkom unioverzitetskih i stručnih studija, njihovo stjecanje i korištenje u Hrvatskoj te se ujednačuju nazivi koji se stječu završetkom studijskih programa na svim visokim učilištima.

Također, uspostavlja se nadležnost Agencije za znanost i visoko obrazovanje za donošenje popisa ujednačenih naziva koji se stječu završetkom studijskih programa.

Zakonom se, kako se navodi, nastoji osigurati unaprjeđenje i daljnji razvoj hrvatskog sistema visokog obrazovanja i nauke, u skladu sa strateškim odrednicama usvojenim na nacionalnom i evropskom nivou.

Nadalje, nastoji se ukloniti nesukladnosti s evropskim praksama u dodjeljivanju naziva, posebno u nazivima koji se stječu završetkom stručnih studija diplomskog nivoa te uskladiti s praksama u dodjeljivanju stručnih i akademskih naziva na području EU-a.

Cilj je i osiguravanje bolje povezanosti i komplementarnost hrvatskog sistema visokog obrazovanja i nauke u Evropskom prostoru visokog obrazovanja (European Higher Education Area (EHEA), kao i povećavanje prepoznatljivost hrvatskih kvalifikacija na nacionalnom i evropskom tržištu rada i u sustavu visokog obrazovanja i olakšavanje mobilnosti studenata i osoba s diplomom.

Cilj je i olakšavanje postupka vrednovanja i priznavanja hrvatskih kvalifikacija u drugim državama članicama EU-a, koje se najčešće provodi u svrhu ostvarivanja mobilnosti, nastavka studija i zapošljavanja.

Nacrtom Zakona predlaže se od 50 do 2.000 eura novčane kazne za osobe koje upotrebljavaju akademski ili stručni naziv ili akademski stepen i njegovu kraticu protivno odredbama Zakona.

Usto, predviđena je i novčana kazna od 700 do 7.000 eura za pravne osobe koje izdaju lažne potvrde, uvjerenja, svjedočanstva, odnosno diplome o završenom studiju te dopunske isprave o studiju. Dodatno, novčanom kaznom od 50 do 5.000 eura kaznit će se i odgovorna osoba u pravnoj osobi za taj prekršaj.