Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Dodik: Mi nismo bosanski Srbi, već Srbi

Foto: Tanjug

Nizom događaja i komemoracija širom Srbije u petak je obilježena 18. godišnjica početka zračnih udara NATO-a na tu državu.

Središnja državna ceremonija održana je kod spomen-obilježja u Grdeličkoj klisuri, gdje je premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio da je na današnji dan “počela najbrutalnija agresija u povijesti ljudske civilizacije i užasan pohod najveće vojne alijanse svih vremena na malu, ali cijelim svojim postojanjem – veliku zemlju”.

Dodao je kako se više nikada neće ponoviti agresija na koju Srbija neće imati “snažan i pobjednički odgovor”.

Vučić je kazao kako Srbija ne planira ući u NATO niti u neki drugi vojni savez.

“Srbija neće tražiti da bude dio alijanse koja je razarala našu zemlju i ubijala našu djecu, niti će biti dio neke druge alijanse. Hoćemo da odnosi sa NATO-m budu pristojni, da sačuvamo živote ljudi na Kosovu”, poručio je Vučić.

Predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik je na ceremoniji u Grdelici rekao da RS neće dozvoliti uspostavljanje NATO granice na Drini.

“RS zna da se nalazi u BiH, ali to nije naš izbor već moranje. Svi znaju da volimo Srbiju koja se danas gradi i razvija i koja želi da zauzme mesto koje joj pripada u regionu. RS ne prihvata da bude dio NATO i mimo Srbije, nećemo i ne možemo da prihvatimo NATO granicu na Drini”, kazao je Dodik.

Prema njegovim riječima, cilj RS-a je “uvijek bila snažna i jaka Srbija”.

“Ponosni smo na Srbiju. Godinama unazad branili su nam da kažemo da volimo Srbiju. Mi nismo bosanski Srbi već Srbi, zato danas zajedno na mnogim mjestima vraćamo sjećanja na stradale”, rekao je predsjednik RS-a, prenosi N1.