sastanak u beogradu

Dodik posjetio Vučića, najavili otvaranje fabrike u FBiH

dodik – vucic

Predsjednik Srbije je, nakon sastanka sa članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom u Beogradu, kazao i da će uskoro biti ratifikovan aranžman sa Turskom oko autoputa Beograd-Sarajevo

Srbija će prihvatiti svaku odluku o Dejtonskom sporazumu sa kojom se saglase tri naroda u Bosni i Hercegovini, izjavio je danas predsjednik Srbije Aleksandar Vučić nakon sastanka sa članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom u Beogradu, javlja Anadolu Agency (AA).

“Mi ćemo prihvatiti svaku odluku sa kojom se saglase sva tri naroda, posebno srpski i po tom pitanju mi ćemo slijediti sve ono što sva tri naroda kažu tamo da treba raditi”, rekao je Vučić na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Dodikom.

On je naveo da je sa Dodikom razgovarao i o saradnji Srbije i BiH.

“Uskoro ratifkujemo aranžman sa Turskom oko autoputa Beograd-Sarajevo, u toku je izgradnja mosta, a krećemo u rad na dionici Kuzmin-Rača”, rekao je Vučić.

Prema njegovim riječima, uradiće sve što je u njihovoj moći da se mir i stabilnost na Balkanu očuvaju.

“Potreba nasušna srpskog naroda ma gde da živi je očuvanje mira, stabilnosti na Balkanu i naše je da uradimo sve u našoj moći da taj mir i stabilnost sačuvamo”, dodao je.

On je podsjetio da će 29. januara posjetiti Drvar, gdje će kompanija Jumko otvoriti svoj pogon, a Komercijalna banka svoju podružnicu.

Dodik je izrazio zadovoljstvo što je BiH riješila sve za most Bratunac-Ljubovija, te kazao da bi sve trebalo da bude završeno i stavljeno u promet u narednih godinu i po dana.

On je ocijenio da bi “ma kakvi razgovori o promjenama Dejtonskog sporazuma, bez Republike Srpske, značili smrtnu presudu za BiH”.

“RS neće ostati u BiH izvan ovih okvira i ovog Ustava, a bilo kakvi razgovori da se mijenja Dejton u tom formatu dovešće do toga da mi onda nemamo razloga da ostanemo u BiH”, kazao je.

Dodik je dodao da RS poštuje “ostatke ostataka Dejtona, koji za njih u političkom vokabularu važi za cjelovit sporazum”.