Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Dogovoreno dvosedmično primirje u Siriji

sirija

Glavne grupe sirijske opozicije su navele da će poštovati privremeno dvosedmično primirje u Siriji prema američko-ruskom prijedlogu kojeg je prihvatio režim i trebao bi stupiti na snagu u subotu.

“Visoki pregovarački odbor (HCN) smatra da bi privremeno primirje od dvije sedmice bilo prilika za provjeru ozbiljnosti druge strane”, režima predsjednika Bashara al-Assada, navodi se u tekstu objavljenom nakon sastanka u Rijadu tog odbora u kojem se nalaze glavne opozicione stranke i politički i oružani pobunjenički pokreti Sirije.

Taj prekid neprijateljstava se neće odnositi na džihadističke grupe Islamska država i Frontu Al-Nosra, precizira američko-ruski prijedlog.

Prekid neprijateljstava će se primijeniti na učesnike sirijskog sukoba koji su naveli da će poštovati i primjenjivati tačke sporazuma, dodaje se u tom tekstu. Strane u sukobu trebaju do 26. februara u 12 sati po lokalnom vremenu, ili 11 sati po srednjoevropskom obznaniti Sjedinjenim Državama i Rusiji pristaju li na sporazum.

Visoki pregovarački odbor navodi da žali što se u američko-ruskom saopćenju ne preciziraju jasno oblasti koje nisu zahvaćene prekidom vatre.

Režim je, iako je pristao na primirje, naveo u utorak da nastavlja vojne operacije u borbi protiv Islamske države, Al- Nosre i drugih terorističkih grupa s kojima su povezane.

Pobunjenici strahuju da će Damask primirje iskoristiti za napade na područja gdje su povezani s Al-Nosrom, poput Idleba ili Alepa.

U sukobu u Siriji je od 2011. poginulo više od 270.000 ljudi, prema novim podacima Sirijskog opservatorija za ljudska prava (SOHR).