Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Guardian: Šta bi, dođavola, Donald Trump radio kao predsjednik?

trump

Iako Donald Trump nije uopšte prisustvovao na posljednjoj debati na Fox Newsu, njegovi republikanski rivali utrkivali su ko je njemu najbolja alternativa.

Tako je Trump još jednom bio centralna figura, a nije se čak ni pojavio, piše Guardian.

Tokom dvosatne debate četiri republikanska kandidata za nominaciju na predsjedničkim izborima pokušavala su da budu u istoj ravni sa Trumpom, međusobno se napadajući ko bi milijarderu bio najbolja alternativa.

Senator iz Texasa Ted Cruz izjavio je da bio on bio najbolji kandidat svoje stranke jer istraživanja javnog mnjenja pokazuju da bio on pobijedio bivšu državnu sekretarku Hillary Clinton ukoliko ona bude kandidat demokrata.

„Donald stalno gubi od Hillary. Ja stalno dobijam Hillary. Pitanje koje se sada postavlja je šta uraditi da spriječimo nominaciju kandidata koji će izgubiti izbore ili šta uraditi ukoliko Donald pobijedi na izborima, ko zna bio on, dođavola, uradio kao predsjednik“, rekao je Cruz tokom intervjua u Houstonu.

Osim toga, podsjetio je birače da je on jedini kandidat za kojeg je dokazano da može da pobijedi Trumpa.

Podsjećamo, Cruz je pobijedio na „primaris“ u Iowi. Međutim, od tog trenutka Trump je zaključno sa Nevadom ostvario tri uzastopne pobjede i osigurao svoju poziciju favorita pred „Super utorak“ 1. marta kada se glasa u 15 saveznih država.

Senator Floride Marco Rubio rekao je da bi on mogao da bude ujedinitelj partije, kao i da njegova baza birača tek treba da raste.

„Mogu da pobijedim. Mogu da ujedinim ovu partiju. Mogu da je povećam i pobijediću na ovim izborima. Demokrate očajnički ne žele da se kandiduju protiv mene, zato mene napadaju više nego bilo koga drugog u ovoj trci“, rekao je Rubio.

Prema riječima Teda Cruza, među republikancima je sada trka trojice kandiata – njega, Trampa i Marca Rubia. Inače, Rubio i Kruz su se posljednjih dana žestoko napadali međusobno kako bi se profilisali kao alternativa Trumpu.

Guverner države Ohio John Kasich i neurohirurg u penziji Ben Carson pritisnuti su da brane legitimnost svoje kampanje jer su ih drugi kandidati optuživali da bacaju glasove birača.

„Ukoliko ja izađem iz trke Donald Trump će pobijediti u državi Ohio i to bi bio kraj. Namjeravamo da idemo dalje, ne zaustavljamo se i ja ne odustajem“, odgovorio je na to Kasich.

Carson je koristio druge argumente, rekao je da je on jedini kandidat koji nema podršku političkih i medijskih elita.

„Zašto stojim ovdje. To je kao gubitak djeteta… Užasna stvar, učinit ćete sve da se to ne dogodi. E pa, mislim da smo u procesu gubitka svoje zemlje. U kritičnom je stanju trenutno“, istakao je Karson.

Podsjećamo, ovo nije prvi put da Trump ne učestvuje u debati na Fox Newsu, nije učestvovao ni na prošloj, a razlog je voditeljka Megyn Kelly.

U utorak republikanski kandidati borit će se za glasove u Houstonu, samo pet dana pred „Super utorak“. Demokratama u subotu slijedi glasanje u Južnoj Karolini.

Izbori u SAD bit će održani 8. novembra.