Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

ništa novo

Dok ponovo prijeti svijetu nuklearkama, Zaharova se čudi izjavi japanskog premijera

zaharova ss
FOTO: Screenshot

Ustvrdila je kako je ton i fokus izjava japanskog premijera Fumia Kishide o nuklearnom oružju zbunjujuću

Glasnogovrnica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova opet spominje nuklearni rat.

“Sjedinjene Države i njihovi saveznici balansiraju na rubu otvorenog vojnog sukoba s Moskvom, koji bi bio prepun nuklearnih napetosti”, prenosi riječi Zaharove ruska agencija TASS.

“Nakon izazivanja eskalacije ukrajinske krize i pokretanja nasilne hibridne konfrontacije s Rusijom, Washington i njegovi saveznici opasno balansiraju na rubu otvorenog vojnog sukoba s našom zemljom, što znači direktan oružani sukob između nuklearnih sila. Jasno je da bi takav sukob bio prepun nuklearne eskalacije”, dodala je.

Uprkos stalnoj retorici čiji je sastavni dio “nuklerano oružje, nuklearni rat i slično” Zaharovoj nije jasno zašto primjerice Japan želi da Rusiju prikaže kao zemlju koja prijeti nuklearnim oružjem.

“Žele nas prikazati nas kao zemlju koja prijeti upotrebom nuklearnog oružja. To je neprihvatljivo”, ustvrdila je.

Ustvrdila je kako je ton i fokus izjava japanskog premijera Fumia Kishide o nuklearnom oružju zbunjujuću.

“Primili smo na znanje nedavne antiruske izjave japanskog premijera Fumia Kishide, uključujući njegove kontraverzne izjave o pitanju nuklearnog oružja. Njihov fokus i ton su zbunjujući”, kaže Zaharova.

Izjava Zaharove u kojoj po ko zna koji put prijeti svijetu nuklearnim bombama dolazi nakon serije ukrajinskih preciznih raketnih napada na ruske baze i skladišta naoružanja u Ukrajini. U tim napadima Ukrajinci koriste moćni dalekometni američki raketni sistem HIMARS koji, ispostavilo se do sada, Rusi ne uspjevaju zaustaviti. Sjedinjene Države do sada su Ukrajini isporučile četiri sistema HIMARS, a najavljena je i nova pošiljka.

Rusi opet po civilima

Broj poginulih u ruskom raketnom napadu na stambenu zgradu u gradu Chasiv Yar u Donjeckoj oblasti dosegao je 47.

Ovo je na Telegramu saopćio Kyrylo Timoshenko, zamjenik šefa ureda ukrajinskog predsjednika, prenosi Ukrinform.

– Još jedna žrtva izvađena je jutros iz ruševina uništene zgrade u Chasiv Yar. Ukupno, od početka spasilačkih radova, pronađena su tijela 47 ubijenih, uključujući dijete – kaže se u objavi.

Kako je izvijestio Ukrinform, u večernjim satima 9. jula, ruske snage pogodile su peterospratnu stambenu zgradu u Chasiv Yar u Donjeckoj oblasti s MLRS-om Uragan.

Dva ulaza u zgradi potpuno su uništena.