Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

ubistvo u makedoniji

Dok se tragalo za nestalom 14-godišnjakinjom, monstrum je na Facebooku pisao o politici

FOTO: Instagram

“Motiv za ubistvo Panča bio je dug prema jednom od osumnjičenih. Panče je jednom od osumnjičenih dugovao 500 eura i tako je izabran kao žrtva od koje će se uzeti auto i njime oteti djevojčica”, rekao je tužitelj Gavril Bubevski

Makedonska policija je na današnjoj konferenciji za medije objavila detalje otmice i ubistva 14-godišnje Vanje Gorčevske. Tijelo nesretne djevojčice pronađeno je jučer kod sela Orman, na rubu makedonskog glavnog grada. Za njenu otmicu i ubistvo osumnjičeno je pet osoba, među kojima je i njen otac.

“Glavni organizator i izvršitelj koji je 27.11.2023. godine negdje oko 11 sati ubio maloljetnicu iz pištolja u strahu od dokaza do kojih bi Ministarstvo unutrašnjih poslova moglo doći počinio je ovaj zločin. Učinit ću sve da ovo čudovište dovedem pravdi čim kroči na naše tlo”, poručio je makedonski ministar unutrašnjih poslova Oliver Spasovski, pritom misleći na Ljupča Palevskog Palču, koji je trenutno nedostupan vlastima.

Palevski u Makedoniji ima desničarsku prorusku stranku, bavio se građevinarstvom, a bio je u ekstradicijskom pritvoru u Beogradu po međunarodnoj potjernici koju je raspisala Hrvatska. Imao je i svoj podcast. Spasovski je objasnio da je Palčo prvo pobjegao u Beograd, a zatim u Bugarsku.

Motiv je koristoljublje

Tvrdi da je Palčo automobilom napustio Sjevernu Makedoniju. “Zajedno s advokatom je otišao u Beograd, a potom sljedećeg dana u Bugarsku”, istaknuo je Spasovski. Dok se tragalo za nestalom djevojčicom, Palčo je bio aktivan na društvenim mrežama.

Tako je u petak, na dan kad je završavao summit Organizacije za evropsku sigurnost i suradnju (OESS), objavio šest statusa na Facebooku u kojima se bavio političkim pitanjima.

“U vezi s dva slučaja ubistva osumnjičeno je pet osoba, tri osobe su u pritvoru, jedna je van zemlje, a peta osoba, otac maloljetnice, privedena je, obavljeno je saslušanje. Motiv je koristoljublje, pri čemu je jedna od osoba, u dogovoru i sa znanjem člana porodice, organizirala izvršenje kaznenog djela, da bi od majke iznudila novac i kako bi ubuduće svi umiješani imali koristi”, objasnio je Spasovski.

Inače, trojica osumnjičenih kojima je određeno 48-satno zadržavanje su Velibor Manev, Vlatko Kešišov i Bore Videvski. Manev, koji je priznao krivnju, i ranije se družio s Palčom. Imaju zajedničke fotografije na društvenim mrežama.

Уште еден осомничен за киднапирањето и убиството на Вања спроведен во суд

Уште еден осомничен за киднапирањето и убиството на Вања спроведен во судДетали https://skopje1.mk/archives/265402

Posted by skopje1.mk on Sunday, December 3, 2023

Pojavile su se i snimke privođenja osumnjičenika. Osumnjičenik Manev je na pitanje novinara je li ubio Vanju, negirao svoju odgovornost za ubistvo. On je jedini uveden s parkinga. Videvski je doveden kroz podzemni parking suda, pa stepenicama u sudnicu. Kekišev je dovezen u kombiju interventne policije, poslije čega je liftom prevezen u sudnicu.

Ubijeni 74-godišnjak bio dužan jednom od osumnjičenika

Makedonska policija vjeruje kako je otac ubijene djevojčice ispričao otmičarima sve o navikama i kretanjima svoje kćerke. “Ona je oteta u unutrašnjosti zgrade, vezanih ruku i nogu u vreći za spavanje ubačena je u vozilo Citroen, ispred njih je bilo vozilo Kango, izvedena je iz Skoplja, nakon čega je ubijena, a auto je zapaljen”, rekao je Spasovski.

Inače, ubistvo djevojčice povezano je s ubistvom 74-godišnjaka. Naime, pronađeno je i tijelo Panča Žeževskog (74) iz Velesa, čiji je nastanak prijavljen 24. novembra, nekoliko dana prije nestanka djevojčice, a tužiteljstvo je utvrdilo da su oba ubistva počinile iste osobe i da im je motiv koristoljublje.

Pretpostavlja se da je mogući motiv za ubistvo ležao u tome što je Žežovski imao dug od 500 eura. Prema dosadašnjim saznanjima istražitelja, cilj je bio zaplijeniti Citroen, što je i napravljeno, nakon čega je vozilo iskorišteno za otmicu.

“Motiv za ubistvo Panča bio je dug prema jednom od osumnjičenih. Panče je jednom od osumnjičenih dugovao 500 eura i tako je izabran kao žrtva od koje će se uzeti auto i njime oteti djevojčica”, rekao je tužitelj Gavril Bubevski.