Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

PROTESTI

Dok su u BiH svi zadovoljni, u Belgiji demonstracije zbog porasta troškova života

belgija – protesti – JONAS ROOSENS – BELGA – PIXSELL

U isto vrijeme građani BiH uz poneki komentar na Facebooku ni ne pomišljaju na proteste, te su pažnju većinom posvetili predstojećim godišnjim odmorima

Stanovništvo u Belgiji izašlo je danas na ulice kako bi pokazali svoje nezadovoljstvo zbog troškova života. Demonstracije su prisilile zračnu luku Bruxelles da otkaže sve odlazeće letove u ponedjeljak, a mnoge autobuske linije širom zemlje su obustavljene.

Sindikati su u saopćenju rekli kako očekuju da će na demonstracijama u Bruxellesu doći desetine hiljada ljudi. Željeznički saobraćaj radi, dijelom kako bi se demonstrantima omogućilo da mogu doći u Bruxelles.

Aerodrom u Bruxellesu saopćio je da ne može dopustiti polazak putničkih letova jer se štrajk proširio i na sigurnosno osoblje. Lokalni javni prijevoz može obavljati minimalne usluge, javlja Reuters.

Inflacija je u junu u Belgiji dostigla je 9 posto, odražavajući nagli porast cijena životnih troškova uglavnom zbog toga što je ruska invazija na Ukrajinu pogodila lance opskrbe žitom i uzrokovala porast cijene energije.

Belgijski premijer Alexander De Croo rekao je da su belgijski radnici bolje zaštićeni od svojih kolega u većini drugih zemalja Evropske unije jer su plaće indeksirane s inflacijom.

On je za javnu radioteleviziju RTBF rekao da je vlada produžila mjere za smanjenje poreza na promet plina, struje i goriva do kraja godine.

U isto vrijeme građani BiH uz poneki komentar na Facebooku ni ne pomišljaju na proteste, te su pažnju većinom posvetili predstojećim godišnjim odmorima.