Globus

Dr. Noubar Afeyan

Doktor koji je napravio vakcinu za COVID-19: Treća faza je ključna (VIDEO)

02/04/2020

Kompanija je vakcinu napravila 42 dana nakon što je zaprimila genetski kod virusa. Testiranje bi u uobičajenim okolnostima trajalo nekoliko godina ali će zbog krize vakcina ubrzano biti provjerena do kraja godine

Dr. Noubar Afeyan je suosnivač i predsjednik farmaceutske kompanije “Moderna” koja je kreirala vakcinu protiv Covida-19, samo 42 dana nakon što je zaprimila genetičku sekvencu ovog virusa.

U razgovoru za Glas Amerike govori o predstojećim kliničkim testiranjima ove vakcine.

– Trenutno testiranje naše vakcine je u prvoj od tri faze. Kao što je to već objavljeno pod vodstvom američkog Nacionalnog instituta, vakcina se trenutno testira na oko 50 zdravih volontera. Nakon tih prvih testiranja saznat ćemo da li možemo na siguran način primijeniti vakcinu. Nadamo se da ćemo tada vidjeti prve odgovore imunološkog sistema.

Doktor Afeyan kaže kako nakon toga testiranja ulaze u drugu fazu kada će doze, kao i drugi parametri, biti prilagođeni.

– Očekujemo da će se ova testiranja vršiti na brojnim mjestima, sa mnogo više sudionika. Nakon toga, nadamo se da ćemo ući i u treću fazu testiranja što podrazumijeva testiranja na mnogo većem broju stanovništva. Tada ćemo znati bezbjednost, a nadamo se i efikasnost vakcine, rekao je Afeyan.

Razgovor s njim pogledajte u priloženom videu.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.