Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Otvorena diktatura

OEBS, Reporteri bez granica i IPI osudili privođenje novinarke Ane Lalić

ana lalic

Međunarodna novinarska udruženja osudila su danas privođenje novinarke Ane Lalić iz Novog Sada zbog teksta o uslovima rada u Kliničkom centru Vojvodine

„Međunarodni institut za štampu (IPI) osuđuje privođenje srpske novinarke Ane Lalić sa Nova.rs koja je privedena zbog ‘širenja panike’ i narušavanja ugleda kliničkog centra pošto je pisala da ljekarima nedostaje zaštitna oprema za Covid-19“, napisao je IPI na Twitteru.

Organizacija Reporteri bez granica (RSF) također je na Twitteru reagirala na privođenje Ane Lalić i ocijenila da je novinarka radila u „javnom interesu“, prenosi Danas.

Novinarka portala Nova.rs Ana Lalić bila je privedena u srijedu uvečer nakon što je Klinički centar Vojvodine podnio prijavu protiv nje za širenje lažnih vijesti, povodom njenog teksta u kojem je navela da postoji hroničan nedostatak opreme u tom centru. Tužilac je, u međuvremenu, ukinuo tu odluku i ona je puštena na slobodu.

Predstavnik OEBS-a za slobodu medija Arlem Dezir također je izrazio zabrinutost zbog privođenja Ane Lalić, ali i zadržavanja njene opreme nakon oslobađanja, istakavši da novinarima mora biti omogućeno da slobodno rade.