Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

sjedinjene države

Donald Trump od Vrhovnog suda traži imunitet od krivičnog progona

Foto: Screenshot/X

Podnesak iznosi argumente slične onima koje su Trumpovi advokati ranije iznijeli pokušavajući ga zaštititi od krivičnog progona i ponavlja izjave koje je Trump dao tokom kampanje

Bivši predsjednik Donald Trump u utorak je podnio podnesak Vrhovnom sudu SAD-a u kojem traži imunitet od krivičnog progona zbog pokušaja poništavanja svog izbornog poraza 2020., a slučaj bi se trebao naći pred sucima sljedeći mjesec.

Trump se žali na odluku nižeg suda koji je odbio zaštiti ga od krivičnog postupka koji vodi posebni tužitelj Jack Smith jer je bio predsjednik kada je poduzeo radnje s ciljem poništavanja izborne pobjede Joea Bidena.

Podnesak iznosi argumente slične onima koje su Trumpovi advokati ranije iznijeli pokušavajući ga zaštititi od krivičnog progona i ponavlja izjave koje je Trump dao tokom kampanje.

“Predsjednik ne može funkcionirati, a samo predsjedništvo ne može zadržati svoju neovisnost ako se predsjednik suoči s krivičnim progonom za službena djela nakon što napusti dužnost”, stoji u podnesku.

Trump, prvi bivši predsjednik koji se suočava s krivčnim progonom, republikanski je kandidat na predsjedničkim izborima 5. novembra na kojima će se sučeliti s demokratskim predsjednikom Joeom Bidenom.