Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Predsjednik SAD

Donald Trump proglasio vanredno stanje u SAD-u

donald trump

Ovim postupkom Trump želi zaobići proces odlučivanja u Kongresu koji prema američkom Ustavu raspoređuje budžetska sredstva, pa će možda na ovaj način uspjeti pronaći finansijska sredstva kako bi izgradio sporni zid

Američki predsjednik Donald Trump proglasio je danas vanredno stanje u SAD-u kako bi uspio u namjeri gradnje zida na granici s Meksikom, javlja Anadolu Agency (AA).

Ovim postupkom Trump želi zaobići proces odlučivanja u Kongresu koji prema američkom Ustavu raspoređuje budžetska sredstva, pa će možda na ovaj način uspjeti pronaći finansijska sredstva kako bi izgradio sporni zid.

Američki predsjednik je već ranije govorio o proglašavanju vanrednog stanja, i to u nekoliko navrata dok je trajala blokada federalne vlade.

Stanje na južnoj američkoj granici opisuje kao krizu i želi podići zid da bi, kako je izjavio, spriječio masovnu ilegalnu imigraciju te ulazak droge i kriminalaca u SAD.

Podsjetimo, kroz oba doma Kongresa kasno sinoć je prošao dvostranački kompromisni zakon o finansiranju federalne vlade.

Taj zakon osigurat će više od 300 milijardi dolara za ministarstvo nacionalne sigurnosti i niz drugih agencija do 30. septembra, kraja tekuće budžetske godine. Tako će se spriječiti nova blokada vlade.

Isti zakon predviđa i 1,27 milijardi dolara za izgradnju zida. Ipak, Trumpu za zid kakav on planira sagraditi treba gotovo šest milijardi dolara.