Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

predsjednik vstv-a

Tegeltija pokušao objasniti zašto je Dalida Burzić imenovana za sudiju Suda BiH

Milan Tegeltija

Kao čovjek, imam puno razumijevanje za svu bol, tugu i ogorčenost gospodina Memića i zbog toga ne mogu da mu zamjerim na teškim riječima

Milan Tegeltija, predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH, oglasio se na Facebooku povodom slučaja “Memić” i imenovanja Dalide Burzić za sutkinju Suda BiH.

– S obzirom na veliku zainteresiranost medija za moj komentar na reakcije gospodina Muriza Memića povodom imenovanja glavnog tužioca Kantonalnog tužilaštva Sarajevo Dalide Burzić na poziciju sudije Suda BiH ističem sljedeće:

Kao čovjek, imam puno razumijevanje za svu bol, tugu i ogorčenost gospodina Memića i zbog toga ne mogu da mu zamjerim na teškim riječima i kvalifikacijama prema meni i prema VSTV-u kao instituciji. Međutim, kao predsjednik VSTV-a, niti ja ni drugi članovi VSTV-a, prilikom izbora sudija i tužilaca, nemamo pravo da se rukovodimo osjećanjima ili empatijom, nego isključivo dokazanim činjenicama.

Nemamo pravo da bilo koga eliminišemo iz konkursne procedure na osnovu “tvrdnji”, koje u zakonitom postupku nisu utvrđene odgovarajućom odlukom nadležnog organa. Činjenica da je neko izabran na neku funkciju ne amnestira bilo koga od bilo kakve odgovornosti onda kada takva odgovornost bude utvrđena. Za sada, prema onom što je VSTV imao pred sobom kao relevantnu dokumentaciju, nije bilo ničega što bi diskvalifikovalo glavnog tužioca Kantonalnog tužilaštva Sarajevo Dalidu Burzić u proceduri izbora za sudiju Suda BiH. (Iako disciplinski postupak sam po sebi nema po automatizmu utjecaja na odluku o izboru, naglašavam da je VSTV-u u trenutku odlučivanja bila poznata i odluka Disciplinske komisije u spomenutom disciplinskom postupku, koja je donesena dva dana, koja će nakon dostavljanja strankama uskoro biti javno objavljena, a koja ni na koji način ne diskvalifikuje kandidata Dalidu Burzić za izbor).

Prema tome, u ovom trenutku svaka drugačija odluka VSTV-a koja bi diskvalifikovala kandidata na osnovu tvrdnji koje nisu dokazane u zakonitom postupku, predstavljala bi diskriminaciju kandidata u konkursnoj proceduri. Ponovit ću još jednom ono što sam rekao i na samoj sjednici. Ukoliko postoji problem sa integritetom kandidata za poziciju sudije Suda BiH, onda isti taj problem postoji i za poziciju glavnog tužioca – funkciju koju kandidat trenutno obavlja. Međutim, takav problem integriteta kandidata Dalide Burzić, a kako sam to već rekao, za sada nije utvrđen odgovarajućom odlukom u zakonitom postupku pa je shodno tome i donesena odluka o imenovanju – napisao je Tegeltija na Facebooku.