Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Došlo vrijeme za naplatu Titovih dugova

josip broz tito copy

Zlobnici bi rekli da je došlo vrijeme da se okaju grijesi roditelja i njihovog udobnog života za vrijeme vladavine Josipa Broza Tita, piše srbijanski Blic.

Istina jeste da će ove godine ionako tanka državna kasa Srbije biti smanjena za skoro 300 miliona eura, a zbog zajmova starih više od 40 godina koje je uzimao tadašnji premijer Veselin Đuranović. U pitanju je, inače, najveći kreditni namet koji ove godine Srbija mora da plati poslije njenih obaveza po osnovu državnih hartija od 289,2 miliona eura – naglasili su za Blic u Narodnoj banci Srbije. 8322.tito-ubija-jelene

– Riječ je o kreditima iz sedamdesetih i osamdesetih godina dvadesetog vijeka koje smo dobijali od Pariskog i Londonskog kluba, ali i Svjetske banke i Evropske investicione banke. Ukupne obaveze prema njima iznosile su oko 8,8 milijardi eura, a ove godine na naplatu dospjeva 276,9 miliona eura. Najviše treba vratiti Pariskom klubu – 103,6 miliona eura, zatim Svjetskoj banci 74,7 miliona, Londonskom klubu 53,8 miliona eura i EU 44,7 miliona eura – potvrdili su za Blic.

Srbijanski ekonomista Mlađen Kovačević kaže da je dug države do 1978. bio skroman, ali da je tada počeo da raste, i tako sve do 1983. U godinama koje su dolazile kredita je bilo sve manje.

– Za vrijeme Slobodana Miloševića zemlja se zadužila svega 400 miliona eura. Tada je kredite bilo moguće dobiti samo od Kine i Kuvajta, a veće zaduživanje su onemogućile sankcije. Nisu otplaćivane mnoge spoljne obaveze, ali predsjednici vlada u vrijeme Miloševića – Radovan Božović, Nikola Šainović i Mirko Marjanović nisu imali ni mnogo prilika da uzmu kredite iz inostranstva – rekao je Kovačević za Blic.

tit6

Obaveze nisu plaćane 10 godina

Obaveze prema kreditorima iz perioda SFRJ nisu otplaćivane od maja 1992. do aprila 2002. Sporazume o njihovom regulisanju Srbija je od 2001. do 2005. zaključila sa Pariskim i Londonskim klubom kao i sa Svjetskom bankom, dok je za obaveze prema Evropskoj investicionoj banci potpisala sporazum sa EU.