Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Profesor u Torontu

Dr. Štagljar o povećanju broja zaraženih: Vrag je odnio šalu

koronavirus-test

Sljedećih par mjeseci s nestrpljenjem iščekujemo rezultate tih ispitivanja, oni će nam dati do znanja koliko su ta cjepiva učinkovita

Gost središnjeg Dnevnika HTV-a u srijedu je bio dr. Igor Štagljar, molekularni biolog i profesor na Sveučilištu u Torontu. Javio se putem Skypea iz Toronta te je komentirao velik broj novozaraženih koronavirusom u Hrvatskoj, tačnije njih 358 koliko ih je evidentirano u srijedu.

– Očito je “vrag uzeo šalu” i moramo iz korijena mijenjati puno toga želimo li jesen dočekati sa što manjim brojem aktivnih slučajeva. Dobra je vijest da je većina zaraženih, da se radi o mlađima i što su žarišta vezana uz bavljenje sportom. Stoga sam mišljenja da su ove nove mjere koje je donio Stožer prijeko potrebne kako bi se suzbilo daljnje širenje virusa, a kako virus ne bi zahvatio stariju populaciju te osobe s imunokompromitiranim imunološkim sistemom. Postavlja se logično pitanje nismo li predugo čekali s donošenjem ovakvih mjera. Mi imamo sada jedan od najvećih postotaka testova pozitivnih na Covid-19 u Europi, ističe Štagljar.

Postavlja se pitanje kada ćemo imati efikasno cjepivo, ko je tome najbliži.

– To je jedno od najčešćih pitanja. Ima 200-tinjak farmaceutskih kompanija i akademskih laboratorija koji rade na pripremi cjepiva. Čak 28 se ispituju na ljudima, a šest cjepiva se nalaze u trećoj, najvažnijoj fazi kliničkih ispitivanja. Ispituju ih na velikom broju uzoraka, više od 10.000 ispitanika. U sljedećih par mjeseci s nestrpljenjem iščekujemo rezultate tih ispitivanja, oni će nam dati do znanja koliko su ta cjepiva učinkovita. Koliko nas dobro štite, je li to 20, 50, 70 ili primjerice 90% zaštite, rekao je on.