Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Italija

Draghi osigurao podršku za formiranje Vlade

Draghi je predsjedniku predao imena članova kabineta, a na Mattareli je sada da ih službeno potvrdi

Bivši direktor Evropske centralne banke Mario Draghi obavijestio je italijanskog predsjednika Sergija Mattarelu da je osigurao podršku u Parlamentu za formiranje nove Vlade, za koju je kazao da će biti “mješavina“ eksperata i iskusnih političara, prenosi Anadolu Agency (AA).

Formiranje Vlade nacionalnog jedinstva zasnovane na širokoj podršci bilo je očekivano nakon što je većina političkih partija širokog spektra najavila da će podržati 73-godišnjeg Draghija. Italija je u kritičnom trenutku kada se bori sa zdravstvenim i ekonomskim posljedicama pandemije, koja je zemlju prvi put teško pogodila prije gotovo godinu dana.

Draghi je predsjedniku predao imena članova kabineta, a na Mattareli je sada da ih službeno potvrdi. Nova Vlada Italije položiće zakletvu u subotu, nakon čega će uslijediti glasanja o povjerenju u oba doma Parlamenta, a to se očekuje početkom sljedeće sedmice.

Vlada koju predvodi Draghi čine žestoki političke rivali, koji se barem trenutno slažu da ostave po strani svoje razlike.

Među onima koji ga podržavaju su i Pokret pet zvijezda, najveća stranka u Parlamentu, kao i desničarska Ligom Mattea Salvinija te ljevičarska Demokratska stranka. Draghi takođe ima podršku stranke desnog centra Forza Italia bivšeg premijera Silvija Berlusconija i liberalne Italia Viva također bivšeg premijera Mattea Renzija.