Obale Norveške

Drama na kruzeru: Evakuirano više od 450 osoba, uključujući i povrijeđene

kruzer

Norveški spasilački tim saopćio je da je najmanje 463 od ukupno 1.373 putnika i članova posade evakuirano sa na kruzera “Viking Sky

Spasioci su evakuirali najmanje 463 putnika sa kruzera koji je usljed loših vremenskih prilika imao problem na glavnom motoru u blizini zapadne obale Norveške, a danas je spasilačka misija prekinuta kako bi započela akcija odvlačenja broda u najbližu luku, prenosi Anadolu Agency.

Norveški spasilački tim saopćio je da je najmanje 463 od ukupno 1.373 putnika i članova posade evakuirano sa na kruzera “Viking Sky”.

U saopćenju se navodi da je u izuzetno zahtjevnoj akciji učestvovalo pet spasilačkih helikoptera. Akciju je otežavalo olujno nevrijeme praćeno snažnim udarima vjetra i valovima visine i do šest metara.

Norveška policija saopćila je da je najmanje 17 evakuiranih osoba zbrinuto u bolnicu zbog povreda.

Prema podacima spasilačkog centra, tri od ukupno četiri motora na brodu su osposobljena i pomoći će u odvlačenju broda u Molde, dok se nastavlja helikopterska evakuacija osoba sa broda.

“Viking Sky” je uputio poziv u pomoć u subotu popodne iz područja blizu norveške obale poznatog po izuzetno hladnoj i nepredvidivoj vodi. Policija je saopćila da je posada, u strahu da bi brod mogao potonuti, uspjela da usidri brod u zalivu Hustadvika kako bi bila omogućena evakuacija.

Na društvenim mrežama su objavljeni snimci sa kruzera na kojima se vidi kako se brod naginje sa jedne na drugu stranu i kako stvari udaraju u zidove.

Na kruzeru su plovili, a najviše ih je iz SAD-a, Velike Britanije, Kanade, Novog Zelanda i iz Australije.