Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

nevrijeme

Dramatične snimke iz Italije: Strašna oluja odsjekla sela od svijeta, ima mrtvih

italija-nevrijeme

Situacija je dramatična. Sto pedeset vatrogasaca radi od noći na padinama Tende, do kuda su ceste zatvorene, rekao je vatrogasni komandant Cunea

U nevremenu na sjeverozapadu Italije gdje su obilne oborine izazvale iznenadan porast vodostaja, najmanje jedna osoba je smrtno stradala, a 11 je nestalo, prema privremenim podacima lokalnih vlasti objavljenim u subotu.

Vatrogasac dragovoljac poginuo je tokom intervencije u Valle d'Aosti na sjeveru Italije, prema podacima Civilne zaštite. Jedanaest osoba smatra se nestalima u Pijemontu gdje su brojna sela u kojima je voda uništila ulice i kuće, odsječena od svijeta, objavila je regija u priopćenju koje upozorava na “krajnje kritičnu situaciju”.

Deset osoba smatra se nestalima u pokrajini Cuneo. Potrage za njima traju u Italiji, ali i u Francuskoj u departmanu Maritimne Alpe.

– Situacija je dramatična. Sto pedeset vatrogasaca radi od noći na padinama Tende, do kuda su ceste zatvorene – rekao je vatrogasni komandant Cunea, prenosi agencija Ansa.

On smatra da se radi o grupi Italijana, njih između četiri i šest koji su nestali u dolini Roya.

Jedanaesta osoba je nestala nakon pada njenog vozila u rijeku Sesia.

Obilne kiše koje padaju od petka poslijepodne u toj pokrajini koja graniči s Francuskom izazvale su poplave, odrone i materijalne štete, oštetile kuće i infrastrukture, posebice mostove, navodi se. Najpogođenija područja su slivovi rijeka Toce, Tanaro, Biellese et Sesia.

Premijer Giuseppe Conte je rekao da je u stalnom kontaktu sa komandantom Civilne zaštite Angelom Borrellijem.