Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Droga od koje ISIL-ovci postaju zvijeri: Od nje sam nezaustavljiv

isis

Captagon je psihostimulans koji sadrži amfetamin i kofein. Idealan je za poticanje agresivnosti i uklanjanje straha. Najrašireniji je među borcima ISIL-a.

– Ne mogu spavati, čak ni zatvoriti oči. Osjećam se nezaustavljivo – rekao je jedan od korisnika droge Captagon za dokumentarac BBC-a emitiran u septembru ove godine dok je drugi dodao da se osjeća kao da ima moć u rukama.

Captagon je poznat i u Evropi te se vodi kao “nova sintetička droga” na tržištu, registrirana pod stručnim imenom fenethyllin. Njezina proizvodnja cvate u Bugarskoj, Češkoj, Mađarskoj, Poljskoj i Rumuniji

– Kao da imam moć koju niko drugi nema. Osjećaj je fantastičan! – kazao je drugi korisnik za drogu koja se proizvodi u Siriji a dostupna je diljem Bliskog istoka i masovno ga koriste borci na sirijskom bojištu. Novci od nezakonite prodaje troše se na finansiranje novog oružja i zadržavanje sukoba kojem se kraj ne nazire.

Captagon je psihostimulans, derivat amfetamina koji otupljuje živce i omogućuje da se vojnici duže bore bez da osjećaju bol od rana. Zbog toga se ponašaju kao zvijeri ili čak strašnije od toga. Idealan za poticanje agresivnosti i uklanjanje straha, piše 24sata.hr.

– Nakon što uzmem Captagon strah više ne postoji – kazao je treći korisnik dok je jedan bivši sirijski borac koji je govorio za BBC potvrdio isto.

– Došao nam je vođa brigade i rekao da ta pilula daje energiju i da je probamo. Tada sam je uzeo prvi put i osjećao se fizički fantastično. Ako je deset ljudi ispred vas možete ih uhvatiti i ubiti. Budni ste cijelo vrijeme. Ništa vam nije problem, ne razmišljate o spavanju ni da napustite svoju kontrolnu točku. Pun si snage i jako hrabar. Osjećaj straha zaista ne postoji, sve ste spremni napraviti – ispričao je.

[yuzo_related]

Široku upotrebu Captagona zabilježio je i Ured Ujedinjenih naroda za borbu protiv droge i kriminala koji je u svojem prošlogodišnjem izvješću istaknuo da je značajno porasla uporaba amfetamina na Bliskom istoku, najviše u Saudijskoj Arabiji, Jordanu i Siriji gdje se uhvati 55 posto amfetamina na svjetskom nivou.

A prema službenim podacima UN-a za 2013. godinu, 64 posto svjetskih zapljena amfetamina dogodilo se na Bliskom istoku, pri čemu je većina amfetamina bila u obliku Captagon tableta.

Captagon je poznat i u Evropi te se vodi kao “nova sintetička droga” na tržištu, registrirana pod stručnim imenom fenethyllin. Njezina proizvodnja cvate u Bugarskoj, Češkoj, Mađarskoj, Poljskoj i Rumuniji te postoji opravdana sumnja da se islamistički militanti opskrbljuju opijatima upravo iz evropskih ilegalnih laboratorija.