Policija će večeras na El Clasicu pregledati i sendviče

classico

Na madridskom stadionu “Santiago Bernabeu” večeras će Real i Barcelona odigrati svoj prvi ovosezonski El Clasico. Za ovu fudbalsku utakmicu će, zbog kako španske vlasti navode prijetnje od terorističkih napada, biti primijenjene velike mjere sigurnosti.

Radi serije terorističkih napada u Parizu 13. novembra Španija je svoj stepen odbrane od terorizma na skali od pet podigla na četvrti nivo. Neki su čak iznosili prijedloge da se El Clasico otkaže zbog sigurnosnih razloga, što je Jorge Fernandez Diaz, ministar unutrašnjih poslova Španije odbacio uz konstataciju da će biti primijenjene vjerovatno najveće mjere sigurnosti u istoriji sportskih događaja, javlja Anadolu Agency (AA).

Francisco Martinez, državni sekretar sigurnosti Španije potvrdio je da će broj policajaca biti udvostručen u odnosu na normalne situacije.

“Na obezbjeđenju će biti najmanje 1.000 državnih policajaca, 1.400 pripadnika privatnog obezbjeđenja i na kraju određen broj gradskih policajaca. Sve to će garantovati da se utakmica odigra normalno bez ikakvih prijetnji sigurnosti. Imamo potpuno povjerenje u državne snage i sve ostale koji će raditi na osiguranju utakmice”, rekao je Martinez za španske medije.

Sigurnosne snage će u blizini stadiona, ali i u njegovoj okolini provoditi gotovo nevjerovatno mjere kontrole. Čak se spominje kako će pod prismotrom biti i vozila kojima će se prevoziti navijači do stadiona. Prilikom kontrole ići će se do u detalje, pa su vlasti najavile da će provjeravati i sendviče.

Osim policijskih snaga na obezbjeđenju će raditi i preko 1.400 pripadnika španske vojske. Biće angažovan i helikopter, psi tragači, konjica…

Madrid se već susretao sa terorističkim napadima, tako da ne čude ogromne mjere obezbjeđenja El Clasica. U seriji napada na madridske vozove 2004. godine ubijena je 191 osoba, dok je oko 2.000 njih bilo povrijeđeno.

Utakmica između Real Madrida i Barcelone igra se večeras na “Santiago Bernabeu” sa početkom u 18.15 sati. Prije starta ogleda održaće se minuta šutnje u čast 129 poginulih u terorističkim napadima u Parizu. Poslije 11. kola Barcelona je lider na tabeli sa 27 bodova, a Real je prati sa tri boda manje, piše Anadolu Agency.