Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Pendeš u Daytonu: Ustavna struktura BiH ne smije odlagati reforme

BiH

pendes

Marina Pendeš, ministrica odbrane Bosne i Hercegovine ovih dana boravi u Daytonu gdje se održava konferencija u povodu 20. godišnjice mirovnog sporazuma. Drugog dana Pendeš je bila uvodničar panel diskusije, a tokom svog izlaganja istakla je da postojeća daytonska ustavna struktura ne smije biti korištena kao izgovor za odlaganje reformi.

U saopštenju za javnost Ministarstva odbrane BiH navodi se kako je Pendeš bila uvodničarka panel diskusije na temu “Napredak BiH u procesu pridruživanja euroatlanskim strukturama”. U ovoj diskusiji učestvovao je i Valentin Inzko, visoki predstavnik u BiH, brigadni general Giselle Wilz, zapovjednica NATO štaba u BiH, te politički analitičar Kurt Bassuener.

“Reformom obrane pokazalo se da daytonska konstrukcija nije nužno hendikep, nego je okvir koji je moguće ispuniti sadržajem za funkcionalne institucije. Bio je to kompromis, usmjerenost na zajedničke ciljeve, ali i mehanizme za uvažavanje posebnosti i zaštitu partikularnih interesa, kao što je osjetljivost na etničku zastupljenost u svim elementima strukture”, kazala je između ostalog Pendeš i dodala:

„Tijekom svih 20 godina od Daytona, nesebičnu potporu su nam pružali Ujedinjeni narodi, NATO, Europska unija, OSCE i druge međunarodne organizacije i države partneri na čelu sa SAD-om. Ja, u ime BiH, obilježavajući ovu obljetnicu izražavam punu zahvalnost na svemu što ste učinili za moju zemlju, od uspostave mira, izgradnje institucija, do onoga što ćete zajedno s nama učiniti u nastavku procesa euroatlantskih integracija.”

Izuzev ovog tokom konferencije održano je još niz panela na različite teme vezane za budućnost BiH.