Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

više od 1.000 posmatrača

Drugi krug lokalnih izbora u Sjevernoj Makedoniji, Zaev najavio ostavku ako izgubi Skoplje

makedonija izbori
FOTO: slobodnaevropa.org

U prvom krugu održanom 17. oktobra na osnovu glasova su dobijeni sastavi Savjeta svih opština, kao i imena gradonačelnika u 34 opštine

U 7 sati počeo je drugi krug lokalnih izbora u 44 jedinice lokalne samouprave u Sjevernoj Makedoniji. Pravo glasa ima više od milion i 350 hiljada građana na 2.481 biračkom mjestu, javlja RSE.

Prema podacima Državne izborne komisije, izlaznost do 9 sati je 5,13 odsto.

Na jednom mestu u Debaru se ponavlja glasanje za gradonačelnika i za sastav opštinskog Savjeta, a preglasava se i na jednom mjestu u opštini Šuto Orizari za članove Savjeta.

Upravni sud poništio je glasanje na ovim mjestima iz prvog kruga, zbog određenih nepravilnosti.

Danas se ne glasa za gradonačelnika u opštinama Mavrovo-Rostuše i Centar Župa, jer u prvom krugu nije bio ispunjen zakonski cenzus od jedne trećine zapisanih glasača na biračkoj listi.

Državna izborna komisija (DIK) će o ovome izvjestiti Vladu, a zatim će u te dve opštine biti organizovano ponovno glasanje za gradonačelnika, u skladu sa Zakonom o lokalnoj samoupravi.

Članovi Savjeta u tim opštinama su izabrani 17. oktobra, jer za to glasanje nije predviđen cenzus.

Poznata 34 gradonačelnika

U prvom krugu održanom 17. oktobra na osnovu glasova su dobijeni sastavi Savjeta svih opština, kao i imena gradonačelnika u 34 opštine.

Glasanje je počelo u subotu, 30. oktobra, kada su se izjasnili bolesni i nemoćni, osobe oboljele od COVID-a 19 i oni koji su u samoizolaciji, kao i zatvorenici i osobe u staračkim domovima.

Kampanja za drugi krug izbora je trajala do 29. oktobra u ponoć, kada je stupila na snagu predizborna tišina, koja traje do završetka glasanja, odnosno do 19 sati.

Najveće interesovanje političkih partija i javnosti vladalo je oko izborne trke u Gradu Skoplju, gdje su prvi krug prošli nezavisna kandidatkinja Danela Arsovska, iza koje stoji opoziciona VMRO DPMNE, i aktuelni gradonačelnik Petre Šilegov, iz vladajućeg Socijaldemokratskog saveza (SDSM).

Analitičari smatraju da su ovi izbori nešto više od običnih lokalnih, jer je u igri veliki ulog.

Premijer Zoran Zaev, koji je lider SSM-a, je izjavio da će napustiti najvišu funkciju u Vladi, ukoliko njihov kandidat za gradonačelnika Skoplja Petre Šilegov izgubi na izborima.

Sa druge strane, predsjednik opozicione VMRO DPMNE Hristijan Mickoski je najavio novu parlamentarnu većinu u makedonskom Sobranju nakon ovih izbora, što bi, ukoliko se ostvari, značilo raspisivanje prijevremenih parlamentarnih izbora.

Ipak, političke partije koje su partneri u Vladi su se izjasnile da od toga neće biti ništa, a Zaev je dodao da većina u parlamentu može samo da se pojača.

Osim u Skoplju, sa velikim interesovanjem se očekuju rezultati i u drugim većim gradovima, kao sto su Bitolj, Ohrid, Kumanovo, Tetovo, Gostivar.

Upotreba terminala za čitanje otiska prsta

Na ovim izborima prvi put se primjenjuju terminali za čitanje otiska prsta, odnosno za biometrijsku identifikaciju glasača, što je u prvom krugu izazvalo velike gužve, zbog toga što aparati nisu mogli pročitati otiske nekih građana.

Predsjednik DIK-a Aleksandar Daštevski je za Radio Slobodna Evropa izjavio da su problemi prevaziđeni.

“U ove dvije nedelje, nakon prvog kruga, mnogo smo uradili da ne dođe do takvih problema. Na svakom mjestu, u kome će se glasati, biće po jedna osoba iz tehničke podrške, koja će pomagati biračkim odborima. U 90 odsto slučajeva gde su bili problemi, to se dešavalo zato što članovi odbora nisu znali kako da upravljaju aparatima”, rekao je Daštevski.

Glasanje se odvija i uz poštovanje protokola za zaštitu od COVID-a 19.

Kao što je saopštio DIK, drugi krug izbora će posmatrati oko 870 domaćih i 328 međunarodnih posmatrača, najviše iz Misije OEBS/ODIHR – 218 ljudi.