Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Turska

Državni mediji tvrde da Erdogan vodi, opozicija tvrdi drugačije

Vrlo mala razlika između Recepa Tayyipa Erdogana i Kemala Kilicdaroglua
Photo: Depo Photos/ABACA/ABACA/ Pixsell

“Možemo reći slobodno: gospodin Kilicdaroglu će danas biti proglašen za 13. predsjednika naše zemlje”, poručio je Imamoglu na pres-konferenciji

Turski opozicioni lider Kemal Kilicdaroglu izjavio je da vodi u utrci protiv aktuelnog predsjednika države Recepa Tayyipa Erdogana na predsjedničkim izborima u nedjelju, uprkos tome što su državni mediji u prvim preliminarnim rezultatima naveli da je Erdogan u vodstvu, piše Radio Slobodna Evropa.

Pozivajući se na izvještaje o manipulaciji prijevremenih rezultata na prethodnim izborima, opozicioni gradonačelnik Istanbula Ekrem Imamoglu rekao je da niko ne bi trebao obraćati pažnju na prve rezultate koje je obznanila Anadolija.

Prvi rezultati ove državne agencije koje su prenijeli turski mediji pokazuju da je Erdogan u vodstvu s 52,55 posto glasova u poređenju s Kilicdarogluom s 41,55 posto, iako se razlika u vodstvu smanjuje kako se prebojavanje nastavlja, prenosi Reuters.

“Mi vodimo”, rekao je Kilicdaroglu na Twitteru.

“Možemo reći slobodno: gospodin Kilicdaroglu će danas biti proglašen za 13. predsjednika naše zemlje”, poručio je Imamoglu na pres-konferenciji.

Državna radio-televizija TRT Haber prenio je preliminarne rezultate od Anadolije na osnovu prebrojanih 41,83 posto glasačkih kutija.

Predsjednik Vrhovne izborne komisije Turske Ahmet Yener izjavio je da tokom izbornog procesa u Turskoj nije zabilježena “nijedna negativna situacija”.

Ovi izbori jedni su od najuspješnijih u 100-godišnjoj historiji zemlje, utrka koja bi mogla okončati Erdoganovu 20-godišnju vladavinu i odjeknuti daleko izvan granica Turske.

Erdogan: Čvrsto se držimo glasačkih kutija

Šezdesetdevetogodišnji Erdogan, koji je bio na funkciji posljednje dvije decenije kao premijer i predsjednik, lako pobijedivši na pet izbora, traži treći uzastopni mandat kao šef države.

Nakon zatvorenih birališta u poruci na Twitteru je napisao: “Proces glasanja je završen na način kako i priliči našoj demokratiji, hvala Bogu. Sada je, kao i uvijek, vrijeme da se čvrsto držimo glasačkih kutija. Do konačnih rezultata, nastavljamo čuvati volju našeg naroda”.

Nakon Erdoganova prvog desetljeća ekonomskog oživljavanja i otopljavanja odnosa sa Evropom, uslijedilo je drugo desetljeće ispunjeno društvenim i političkim previranjima.

Na neuspjeli pokušaj državnog udara 2016. odgovorio je sveobuhvatnim čistkama koje su tursko društvo učinile sve neugodnijim partnerom Zapada.

Kilicdaroglu: Ne ostavljajte glasačke kutije

Pojava Kemala Kilicdaroglua i njegovog opozicijskog saveza koji čini šest stranaka, pružile su stranim saveznicima i turskim glasačima jasnu alternativu.

Kilicdaroglu je nakon zatvaranja biračkih mjesta poslao sličnu poruku kao i njegov najveći protukandidat.

“Želim pozvati moje heroje demokratije. Nikada ne ostavljajte glasačke kutije, bez obzira na sve, dok se ne dostavi konačan izvještaj o njoj. Potpuna i stvarna volja naroda zavisi o vašoj odlučnosti. Vidjet ćete, to će biti vrijedno vašeg napora”, poručio je kandidat više opozicionih stranaka.