Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ministarstvo odbrane

Ukrajinske snage zauzele preko “deset neprijateljskih položaja” u Bahmutu

Arhiva
Foto: Fena/ Arhiva

“Neprijateljski vojnici raznih jedinica su zarobljeni”, rekla je zamjenica ministra odbrane Ganna Malyar na društvenim mrežama

Zamjenica ministra odbrane Ukrajine Ganna Malyar je u nedjelju saopćila da su ukrajinske snage zauzele više od deset ruskih položaja u predgrađu grada Bahmuta na liniji fronta u istočnoj Ukrajini.

-Danas su naše jedinice zauzele više od deset neprijateljskih položaja u sjevernom i južnom predgrađu Bahmuta. Neprijateljski vojnici raznih jedinica su zarobljeni – rekla je zamjenica ministra odbrane Ganna Malyar na društvenim mrežama, navodi France 24.

Dodala je da svako ko poznaje stvarnu situaciju i sada je tamo, razumije težinu onoga što se događa.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u posjeti je Njemačkoj gdje je primio prestižnu nagradu Karlo Veliki za poticanje evropskog jedinstva.

-Ukrajinski narod se bori za evropsku slobodu i vrijednosti – rekla je u nedjelju predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen na svečanosti u Njemačkoj. Predsjednik Zelenski i narod Ukrajine bore se za vrijednosti i obaveze koje ova nagrada utjelovljuje – rekla je von der Leyen.

Naglasila je da čineći to, oni se također bore za našu slobodu i naše vrijednosti.

-Demokratija i vladavina prava, sloboda govora i sloboda da sami kreirate svoju sudbinu – poručila je von der Leyen.