Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

"teško pitanje"

Duda nije siguran da će Ukrajina povratiti kontrolu nad Krimom

Andrzej Duda poljski predsjednik
FOTO: Screenshot
Andrzej Duda, poljski predsjednik

Ukrajina je obećala da će povratiti svaki pedalj svoje teritorije, uključujući Krim, u ratu s Rusijom

Poljski predsjednik Andrzej Duda izjavio je kako nije siguran da li će Ukrajina biti u stanju da povrati kontrolu nad Krimom koji je okupirala Rusija, ali vjeruje da bi mogla ponovo preuzeti Donjeck i Lugansk, u komentarima koji su izazvali kritike političara u vladajućoj koaliciji.

Varšava je jedna od najčvršćih pristalica Kijeva otkako je Rusija napala Ukrajinu u 2022. godini, i tvrdi da Ukrajina mora povratiti kontrolu nad kompletnom teritorijom kako bi odvratila Moskvu od daljnje agresije.

Predsjednik Andrzej Duda ponovio je ovaj stav tokom intervjua na YouTube kanalu Kanal Zero u petak navečer. Međutim, na pitanje da li veruje da će Ukrajina zaista moći da povrati Krim, rekao je:

„Teško mi je da odgovorim na to pitanje. Ne znam da li će (Ukrajina) povratiti Krim, ali verujem da će povratiti Donjeck i Lugansk”.

Rekao je da je Krimski poluotok, koji je Rusija okupiralala 2014. godine, osam godina prije nego što je pokrenula svoju invaziju u punom obimu, “posebno mjesto, također iz istorijskih razloga. Jer ustvari, ako pogledamo istorijski, on je bio u rukama Rusije veći dio vremena”.

Dijelove regija Donjeck i Lugansk u istočnoj Ukrajini također su zauzele snage koje podržava Moskva 2014. i oni su bili u borbama tokom trenutnog rata, za razliku od Krima.

Ukrajina je obećala da će povratiti svaki pedalj svoje teritorije, uključujući Krim, u ratu s Rusijom.

Ukrajinski ambasador u Poljskoj Vasyl Zvarych napisao je u subotu na društvenoj mreži X da je “Krim Ukrajina; to jeste i ostat će”.

– Deokupacija Krima je naš zajednički zadatak i obaveza sa slobodnim svijetom – dodao je on.

Poljski ministar vanjskih poslova Radoslaw Sikorski kazao je da “Poljska priznaje nezavisnost Ukrajine unutar njenih međunarodno utvrđenih granica”, prenosi Reuters.