predsjednik crne gore

Ðukanović najavio novu koaliciju, govorio je i o agresiji na BiH i Hrvatsku

djukanovic

Komentarišući izjave da je pomogao agresiju na Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu, Ðukanović je kazao da je riječ o udbaškim manipulacijama srpske službe

Predsjednik Milo Ðukanović optužio je politiku nove vlasti da je proizvela nestabilnost u Crnoj Gori jer je, kako kaže, udarila na temeljne vrijednosti savremene države, ali vjeruje da bi u budućnosti moglo doći do nove široke koalicije, kao i da demokratske kapacitete za to prepoznaje u Demokratama i GP URA.

Ðukanović je isključio mogućnost partnerstva DPS-a sa Demokratskim frontom.

“Ja ipak prepoznajem neke demokratske kapacitete među Demokratama i URA. Oni su u raskoraku sada, podržavaju pećinski nacionalizam, a zalažu se za građanske vrijednosti, a to ne može dugo trajati”, kazao je Ðukanović.

Vjeruje da je moguće doći do šire koalicije i misli da bi to bilo blagotvorno za Crnu Goru.

“Treba dati šansu, a mislim da ćemo je vrlo brzo institucionalizovati”, kazao je Ðukanović.

Aktuelna vlada je, ponovio je, sastavljena pod okriljem jedne vjerske zajednice – Srpske pravoslavne crkve, a period nakon 30. augusta prošle godine, kada je njegov DPS izgubio vlast poslije 30 godina, nazvao je “početkom sezone ćeranja”.

“Ćera se sve što ima veze sa DPS. Ataci su razlog za zabinutost i razlog za reakciju koja uvijek nije institucionalna”, rekao je Ðukanović sinoć u intervjuu za crnogorski Javni servis TVCG.

Naveo je da rezultati parlamentarnih izbora nisu pravo za rušenje države.

“Ako se neko odvaži u svom suludom naumu, da rezultate parlamntarnih izbora tumači kao pravo za rušenje države, ja zaista smatram da je legitimno da to nema veze s politikom. Šta mislite, ako vam neko napada kuću, da treba da sazovete porodični savjet pa da razgovarate dok vam neko ruši kuću. Ne. Morate da odbranite kuću”, smatra Ðukanović.

Ako, kaže, neko iz naše kuće ili izvan naše kuće, želi da nam sruši kuću, pa tu, navodi, “nema toga što je nedozvoljeno”.

Ðukanović je ponovo govorio o velikosrpskom nacionalizmu koji, kako tvrdi, pod novim motom “srpskog svijeta” maligno utiče na Crnu Goru “ne odustajući od “velike Srbije” kao projekta kojem je samo promijenjeno ime.

“Srbija želi da izgradi poziciju patrona, regionalne sile, da upravljaju prostorima koje su zacrtali kao srpske. Otkuda pravo državnoj politici Srbije da izigrava tu vrstu paternalizma. Sve ono smo vidjeli devedesetih. Gotovo je ovo tragikomičan pokušaj”, rekao je Ðukanović.

Živimo, kazao je, u regionu gdje se događaju često obnove destabilazije po istoj matrici.

“Apsolutno smo odlučni da branimo tekovine Crne Gore…”. rekao je Ðukanović.

Tvrdi i da su 2016. godine “apsolutno svojim sposobnostima” spriječili državni udar i nasilnu promjenu vlasti radi zaustavljanja puta u NATO.

To mu, kako je rekao, uliva povjerenje da će uspješno odgovoriti i ovom izazovu.

Rekao je i da nije bilo nikakvog tajnog sastanka sa premijerom Zdravkom Krivokapićem, već je sa predsednicima Skupštine i vlade razgovarao o aktuelnim pitanjima i da, kako kaže, “pokušaju da pronađu mogućnosti za saradnju o pitanjima koje opterećuju našu zbilju”.

Komentarišući izjave da je pomogao agresiju na Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu, Ðukanović je kazao da je riječ o udbaškim manipulacijama srpske službe.

Sve to je, ističe, izraz jedne bijesne nemoći koju pojedinci ispoljavaju prema vlasti koju je predvodio i njega lično.