Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Bruxelles

Dužnosnik NATO-a: Između 7.000 i 15.000 ruskih vojnika poginulo u Ukrajini

Visoki vojni dužnosnik NATO-a rekao je da se procjena saveza temelji na informacijama ukrajinskih vlasti, onome što je Rusija objavila – namjerno ili ne – i obavještajnim podacima

Uoči sastanka sa američkim predsjednikom Joe Bidenom u Bruxellesu, zemlje Evropske unije potpisale su još 500 miliona eura vojne pomoći Ukrajini.

Biden će danas u Bruxellesu razgovarati o novim sankcijama i načinu koordiniranja takvih mjera, zajedno s većom vojnom pomoći Ukrajini, s članicama NATO-a, a zatim razgovarati s čelnicima industrijaliziranih zemalja G7 i Evropskim vijećem.

Kada je Rusija pokrenula svoju invaziju 24. februara u najvećoj evropskoj ofanzivi od Drugog svjetskog rata, činilo se vjerojatnim brzo rušenje ukrajinske vlade. No, mjesec dana nakon borbi, Moskva je zaglavila u teškoj vojnoj kampanji iscrpljivanja u Ukrajini, piše AP.

U svom posljednjem ažuriranju, Rusija je 2. marta objavila da je gotovo 500 vojnika ubijeno, a gotovo 1.600 ranjeno. Međutim, NATO procjenjuje da je ubijeno između 7.000 i 15.000 ruskih vojnika, a 15.000 vojnika je Rusija izgubila u desetljeću borbi u Afganistanu.

Visoki vojni dužnosnik NATO-a rekao je da se procjena saveza temelji na informacijama ukrajinskih vlasti, onome što je Rusija objavila – namjerno ili ne – i obavještajnim podacima. Dužnosnik je govorio pod uslovom anonimnosti prema osnovnim pravilima NATO-a, navodi AP.

Ukrajina također tvrdi da je ubila šest ruskih generala. Rusija je objavila pogibiju jednog generala.

Ukrajina je objavila malo informacija o vlastitim vojnim gubicima, a Zapad nije dao procjenu, ali je ukrajinski predsjednik Volodomir Zelensky prije gotovo dvije sedmice rekao da je ubijeno oko 1.300 ukrajinskih vojnika.

Sa svojim kopnenim snagama koje su usporile ili zaustavile ukrajinske jedinice naoružane oružjem sa Zapada, trupe ruskog predsjednika Vladimira Putina bombardiraju mete izdaleka, oslanjajući se na taktiku koju su koristili u pretvaranju gradova u ruševine u Siriji i Čečeniji.

Visoki američki vojni dužnosnik rekao je u srijedu kako se čini da ruske kopnene snage kopaju i postavljaju obrambene položaje 15 do 20 kilometara izvan Kijeva, glavnog grada, budući da ne napreduju prema centru grada malo ili nimalo.