Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Dva pit bula do smrti izgrizla muškarca u Novom Sadu

Komšijski psi usmrtili 84-godišnjaka

Dva pit bula izujedala su do smrti 84-godišnjeg Đurađa Marčetu u njegovom dvorištu na Bukovačkom putu u Petrovaradinu, dijelu Novog Sada. Nakon incidenta koji se dogodio jutros oko 6,45 sati, ljekari novosadske Hitne pomoći mogli su samo da kontatuju smrt Marčete, javlja Anadolu Agency.

Dva pitbula su u vlasništvu porodice koja živi u komšiluku, a kako se pretpostavlja, psi su trčeći za Đurađevom mačkom, preskočili ogradu i završili u njegovom dvorištu. Pretpostavlja se i da je 84-godišnjak izašao da odbrani svog kućnog ljubimca, jer je pored žrtve napada pronađena letva kojom je pokušao da otjera komšijske pse.

Novosadska policija saopštila je da je lišila slobode I. M. (29) koja se starala o psima. U saopštenju se navodi da je vlasnici pasa određeno zadržavanje do 48 sati, zbog postojanja osnovane sumnje da je učinila teško djelo protiv opšte sigurnosti.

“Uhapšena I. M. u zakonskom roku će biti dovedena na saslušanje sudiji za prethodni postupak”, navodi se u saopštenju i dodaje da su psi predati u nadležnost javno-komunalnom preduzeću “ZOO higijena i veterina” u Novom Sadu.

Porodica I. M. ima autoprevoznu firmu, a suprug privedene je u vrijeme incidenta bio u inostranstvu. Radnici koji su se zatekli u kući naveli su da su dva psa držana u boksovima preko dana, a noću su puštana da čuvaju dvorište te da je komšila Đurađ bio druželjubiv i da se dvoje djece porodice u čijem su vlasništvu psi često igralo u njegovom dvorištu.

Direktor novosadskog javnog preduzeća “Zoo higijena” Aleksandar Bursać izjavio je da su psi koji su na Petrovaradinu napali čovjeka u prihvatilištu, na posmatranju, a uzeti su im brisevi sa šapa i vilice. On je rekao da su došli na poziv policije u Petrovaradin uz informaciju da se na toj lokaciji dogodio napad pasa sa smrtnim ishodom.

“Naša je ekipa je u 6,58 minuta stigla na lice mjesta i uhvatila te pse, a od policije smo zamoljeni da uzmemo forenzičke briseve sa njihovih šapa i usta i to su moje kolege i uradile, a zatim su pse smjestili u naša vozila, dok je republički veterinarski inspektor sačinio zapisnik prema kojem nam se nalaže da te pse odvedemo u prihvatilište na posmatranje”, rekao je Bursać.

On je kazao da se, koliko je njemu poznato, radi o vlasničkim psima, čiji je vlasnik trenutno u Njemačkoj, te da je o psima vodila računa njegova supruga.

“Psi će biti na posmatranju, a potom će, po nalogu republičkog veterinarskog inspektora, biti kastrirani i sterilisani. Prema riječima supruge vlasnika dva pit bula, psi su bili u potjeri za jednom mačkom, a usmrćeni čovjek je pokušao da je odbrani i odvoji pse. Međutim, njemu nije bilo spasa”, naveo je Bursać.